Tasumise tund: Türgi nõuab oma raha (6)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulaslaager Süüria-Türgi piiri lähedal.
Pagulaslaager Süüria-Türgi piiri lähedal. Foto: Reuters/ScanPix

Türgi ja Euroopa Liidu vahel on lahvatanud tüli kolme miljardi euro pärast, mis lubati Ankarale migrantide Kreekast tagasivõtmise diiliga.

Türgi nõuab, et Euroopa Liit annaks raha kätte ja tahab seda kulutada oma äranägemist mööda, kirjutab Financial Times.

Brüssel punnib vastu ning on teeninud Türgi presidendilt Recep Tayyip Erdoğanilt märkuse, et «mõnitab» Türgi rahva «väärikust».

Ankara tahab, et Brüssel annaks raha otse Türgi valitsusele ja selle ametiasutustele. Nad kavatsevad kasutada seda ehitamaks uusi haiglaid ja koole.

Euroopa Komisjon nõuab aga, et raha läheks läbi ÜRO agentuuride ja rahvusvaheliste valitsusväliste organisatsioonide. Praegu on antud roheline tuli 190 miljoni euro liigutamisele sel viisil. Juuli lõpuks on komisjon lubanud eraldada kokku ühe miljardi.

President Erdoğan avaldas eile pahameelt ja ütles: «See maa kannab hoolt kolme miljoni põgeniku eest. Mida nad ütlesid? Me anname teile kolm miljardit eurot. Noh, on siis nad meile andnud midagi sellest rahast praeguseks? Ei. Ikka liigutavad nad veel palli keskväljakul. Kui kavatsete selle anda, siis andke ometi.»

Ta lisas: «Need administraatorid käivad siin, tuuritavad meie laagrites, siis paluvad samal ajal rohkem projekte. Nalja teete meiega või? Mis projektid? Meil töötab 25 laagrit. Te olete neid näinud. Pole mingit sellist asja nagu projekt. Me oleme need rakendanud.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles