Eesti Post läheb koos Eesti Teedega erastamisele (5)

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omniva kaubamärgi all tegutsev Eesti Posti pakiäri kasvab kiiresti.
Omniva kaubamärgi all tegutsev Eesti Posti pakiäri kasvab kiiresti. Foto: Jaanus Lensment

Uue postiseaduse väljatöötamiskava tutvustaval pressibriifingul ütles minister Kristen Michal, et Eesti Post läheb koos Eesti Teedega esimesel võimalusel erastamisele, kuna vähemalt Omniva pakiäri osas ei ole tegemist riigi mõistes strateegilise ärisuunaga.

«Meil ongi siin kaks poolt, millele me tähelepanu juhime. Üks pool on, millisel kujul riik universaalset postiteenust pakub ja seda me määrame seadusega – hind on ka seadusega määratud –, aga pakiäri poole osas on vähemalt minu isiklik veendumus, et see ei ole riigi tuumikfunktsioon,» sõnas majandus- ja taristuminister Kristen Michal Eesti Posti võimaliku erastamise kohta lähitulevikus.

Ta lisas, et see osa Eesti Posti tegevusest võib vabalt olla kas osaliselt börsil, ettevõte võib leida partneri, kellega koos otsustatakse, kas minnakse näiteks osaliselt börsile, või erastatakse vähemus- või enamusosalusena. «Tegelikult kõik need variandid on laual ja valitsusest me mõned nädalad tagasi saime mandaadi, et  vaatame üle nii Omniva pakiäri poole kui Eesti Teed,» lausus Michal.

Praegu on selle kohta lõpliku otsuse tegemine olnud ootel seoses postiseaduse väljatöötamiskava avalikustamisega ning ka suurema riikliku kontserni moodustamise aruteludega. Kuigi otsus postifirma erastamise kohta võiks tulla veel sellel aastal, näeb Michal selle elluviimist pigem järgmise paari aasta jooksul. 

«Eesti Teedega sama loogika, teedehooldus ei ole riigi tuumikfunktsioon,» selgitas minister, kes on seisukohal, et kõik need ettevõtted, mis ei kuulu strateegilisse valdkonda, erastataks. Kuigi Eesti Teede võimalik erastamine on varem avalikkuses juba kajastust leidnud, peab Michal selle ettevõtte erastamist erinevate lepinguliste piirangute tõttu tõenäoliseks alles aastal 2018. 

Samas märkis ta, et Eesti Posti erastamise kohta võib asi selgineda juba paari kuu jooksul. «Postivõrgu ümberkorraldamine muudab kindlasti Omnivat efektiivsemaks, aga sellest [postiseaduse muutmisest – toim] erastamine kuidagi ei sõltu,» rääkis minister.

Eesti Posti juhatuse esimees Aavo Kärmas lisas, et erastamise kasuks räägib ka ettevõtte kasvuvajadus seoses pakiäri suunaga, millega kindlasti kaasnevad riskid ja mida ehk riik ei pea vajalikuks enda kanda võtta. «Euroopas  on üha enam postifirmasid erastatud – on vähemusosalusi, on enamusosalusi, on ka sada protsenti ettevõtteid erastatud,» rääkis Kärmas. 

Ta tõi viimase suurema näitena välja Briti postifirma Royal Maili, mis on Suurbritannias 400 aastat postiteenuseid pakkunud. «Aga kui ettevõte on erastatud, siis ei tähenda see kuidagi, et universaalne postiteenus satuks löögi alla,» kinnitas Eesti Posti juht.

Minister Michal ei välistanud ka võimalust, et universaalset postiteenust hakkab tulevikus  osutama hoopis mõni teine ettevõte. «Kui mõni logistikafirma tahab tulla pakkuma samasugust teenust samasuguse võrguga – vabalt, mingit küsimust ei ole. Iseasi, kas see on reaalne,» lausus ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles