Sester: Kreeka võla põhiosa kustutamisest ei räägita (1)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Erik Prozes / Postimees

Rahandusministri Sven Sesteri sõnul on enamik euroala riike, nende seas Eesti, öelnud, et Kreeka põhivõla kustutamisest ei räägita.

Eile Brüsselis euroala rahandusministrite kohtumisel tõdes eurorühm, et Kreeka on sammukese esimese ülevaatuse lõpetamisele lähemal ning on jõutud üksmeelele, milline võiks olla edasine majandusprogramm 2015. aastal seatud eesmärkide saavutamiseks, teatas rahandusministeerium.

«Enamik riike, sealhulgas ka Eesti, on välja öelnud, et võla põhiosa kustutamisest me Kreeka puhul ei räägi,» ütles Sester ministeeriumi pressiteate vahendusel.

Kohtumisel tehti kokkuvõte Kreeka abiprogrammi esimesest ülevaatusest. Suures plaanis on Kreeka ja IMF, Euroopa Keskpank ning Euroopa Komisjon jõudnud üksmeelele selles, milline võiks olla edasine majandusprogramm 2015. aastal seatud eesmärkide saavutamiseks, teatas rahandusministeerium.

Täpsustamist vajab ministeeriumi teatel aga mehhanism, mis aitaks programmi eesmärke täita ka juhul, kui pakutud sammud ei saavuta 3,5-protsendilist primaarülejääki aastaks 2018. Võla jätkusuutlikkuse osas arutati üldiseid raamistikku puudutavaid küsimusi ning ka seda, et eesmärk on optimeerida võlateeninduse iga-aastast jagunemist.

«Kreeka on täitnud oma ülevaatuse tingimused. 86 miljardist kolme aasta jooksul on 21,4 miljardit eelmisel aastal üle kantud ning praegu käib aktiivne töö selle nimel, et esimest ülevaatust kokku võtta,» ütles Sester.

Kahe nädala pärast koguneb korraline eurorühm, et arutada teiste küsimuste hulgas edasi Kreeka tehtud poliitilisi samme ja võlateeninduse koormat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles