Küsitlus: Brexit vallandab ahelreaktsiooni (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
London
London Foto: SCANPIX

Briti rahvahääletus sünnitab ridamisi samalaadseid referendumeid Euroopa Liidu liikmesuse üle, usuvad arvukad Ipsose küsitlusele vastanud isikud üheksas juhtivas liikmesriigis.

Oluline enamus prantslasi ja itaallasi on täis tahtmist küsimus rahvahääletusele panna, kirjutab Financial Times. Ligi pooled küsitletud eurooplastest leidsid, et juunis toimuv Brexiti hääletus kätkeb endas nakatavat ohtu.

Saksamaal, Itaalias, Rootsis ja Ungaris nõustus üle 50 protsendi vastajatest väitega, et kui Suurbritannia blokist lahkuda otsustab, järgneb neile teisigi.

Vaatamata 23. juuni referendumi tulemusest Suurbritannias tahavad 58 protsenti itaallastest ja 55 protsenti prantslastest samuti referendumi maha pidada.

Brittide väljumisse usub aga suisa 60 protsenti itaallastest ja 58 protsenti prantslastest.

Brexiti potentsiaalsed tagajärjed valmistavad euroametnikele tugevat peavalu. Eriliselt kardetakse ELi-vastaste meeleolude tõusu Põhjamaades ja Hollandis, kes tunneksid end ilma Suurbritanniata Brüsselis isoleerituna.

Ipsose küsitlus viidi läbi Suurbritannias, Saksamaal, Prantsusmaal, Itaalias, Hispaanias, Poolas, Belgias, Ungaris ja Rootsis. Igas riigis tehti intervjuusid 500 kuni 1000 inimesega.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles