Elamislubade väärkasutuse tonti pole

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idufirmade üleilmse kauplemisplatvormi Funderbeam looja Kaidi Ruusalepp
Idufirmade üleilmse kauplemisplatvormi Funderbeam looja Kaidi Ruusalepp Foto: Mihkel Maripuu

Kui alles 2012. aastal karmistati välismaalaste seaduses elamislubade tingimusi eesmärgiga vähendada nende väärkasutuse riski, siis nüüd tahab siseministeerium mitmeid nõuded lihtsustada selleks, et Eestisse rohkem idufirmasid ja välisinvesteeringuid tuua.

«Iga uue muudatuse puhul ei saa lähtuda sellest, et kunagi oli mingisugune jama ühe või kahe kinnise ringi ettevõtjaga, mille peale terve riik oli sunnitud seadust muutma,» nentis Tallinna börsi endine juht ja iduettevõtete börsi Funderbeam asutaja Kaidi Ruusalepp, viidates põhjustele, miks neli aastat tagasi välismaalaste seaduse karmistamine ette võeti. 

«Kõik pingutused selleks, et avada meie ärikeskkond siia tulnud tarkadele ettevõtjatele ja väliskapitalile – kõik see on ainult teretulnud,» rääkis ta. Ruusalepa sõnul on küsimus selles, kas Eesti läheb kaasa üleilmsete trendidega, kus töösuhted ei ole enam seotud riigipiiridega. Küll aga välistab ta, et pärast seaduse muutmist hakkaks Eestis tegutsevate idufirmade arv järsult kasvama, kuigi meil on idufirmadele huvipakkuv tegutsemiskeskkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles