Eesti Panga varad vähenesid 831 miljoni euro võrra

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga logo.
Eesti Panga logo. Foto: Kalev Lilleorg / SL Õhtuleht.

Eesti Panga varad ulatusid detsembri lõpus ligi 2 miljardi euroni (32 miljardi kroonini) ehk olid 29 protsenti väiksemad kui aasta varem.


Ingrid Mitt Eesti Panga avalike suhete büroost ütles, et varad on vähenenud peamiselt seoses kommertspankadele kehtiva kohustusliku reservi nõude vähenemisega. «Eesti Pank vähendas pankadele kehtivat 15-protsendist kohustusliku reservi nõuet 2010. aasta 1. septembril 11 protsendile ja 1. novembril vähenes see nõue seitsmele protsendile,» selgitas ta.

«Alates 1. jaanuarist 2011 on kohustusliku reservi nõue alla kaheaastase tähtajaga kohustuste korral kaks protsenti ja üle kaheaastase tähtajaga kohustuste korral null protsenti,» lisas Mitt. Kohustusliku reservi nõude vähenemine tuleneb Eesti ühinemisest euroalaga.

Eestis ringluses oleva sularaha hulk vähenes Eesti Panga andmetel aastaga 40 protsenti ligi 6 miljardi kroonini (0,4 miljardi euroni). Peamiselt toimus kahanemine aasta viimasel kuul - novembriga võrreldes oli vähenemine 28 protsenti.

«Sularahamaht ringluses vähenes detsembris seoses sellega, et 1. detsembrist algas eurode vahetus ja inimesed kasutasid seda võimalust aktiivselt,» märkis Mitt. «Lisaks sellele kasutasid inimesed võimalust, hoiustada raha kontol, et lihtsustada rahavahetust eurole üleminekul.»

Seoses Eesti Panga ühinemisega euroala keskpankade süsteemiga ja sellest tulenevalt igakuise bilansi informatiivsuse vähenemisega lõpetab Eesti Pank alates sellest aastast bilansi ja kattevara aruandluse kuise avaldamise. Alates 2011. aastast avaldab Eesti Pank oma bilanssi kvartaalselt ilma kommentaarideta. Eurosüsteemi bilansi avaldab Euroopa Keskpank iganädalaselt oma kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles