Väätsa prügilas kavandatakse elektritootmist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügila.
Prügila. Foto: Martin Pau

Septembri alguses asutatud ühisettevõte Väätsa Prügilagaas plaanib käivitada Väätsa prügilas tekkiva prügilagaasi baasil väikesemahulise soojus- ja elektrienergia koostootmisjaama.


OÜ Väätsa Prügilagaas on ühisettevõte, mille asutajateks on bioenergia arendusettevõte Baltic Biogas, Väätsa Prügila, AS Terts juhatuse esimees Indrek Tiidemann, kellel on pikaajaline kogemus biogaasist soojus- ja elektrienergia tootmise alal Pääsküla prügilas, ning prügilagaasi kogumissüsteemide rajamisega tegelev KL-Project, mille rajatud on gaasikogumissüsteemid mitmes prügilas.

Jaama planeeritav elektriline võimsus on 0,25 - 0,35 MW, investeeringu kogumaksumus esialgsetel hinnangutel 8-10 miljonit krooni ning projekti valmimistähtaeg 2009. aasta.

«Prügilatesse ladestatud biolagunevatest ainetest vabaneb lagunemise käigus pidevalt prügilagaasi, mille kokku kogumine ja ära põletamine on iga prügila kohtustus. Kuna prügilagaasis peitub ka energeetiline ressurss, siis otsustas Väätsa Prügila seda mitte raisku lasta ning kaasata projekti arendusse strateegiline partner energeetikaettevõtte näol. Tänaseks on valikuprotsess edukalt lõppenud, ühisettevõte loodud ning töö projekti arendamisel reaalselt käimas,» selgitas Väätsa Prügila juhatuse esimees Aivar Lõhmus.

«Hetkel tegeleme sobiva tehnoloogia valikuga ja projekteerimisega ning hiljemalt järgmiseks sügiseks loodame, et Eesti energiasüsteem on ühe rohelise elektri tootja näol taas rikkamaks saanud,» lausus Baltic Biogasi juhatuse liige Henry Uljas. «Tegemist on juba meie teise rohelise energia projektiga Järvamaal - koostöös Aravete Agroga Aravetele kavandatav biogaasijaam peaks samuti valmima 2009. aasta lõpuks,» lisas ta.


Baltic Biogas pakub tänapäevaseid lahendusi biolagunevatest jäätmetest energia tootmiseks põllumajandusettevõtetele, toiduainetööstustele, vee- ja prügifirmadele. Firma tuumikinvestor on OÜ BEN Energy, mis investeerib energiaprojektidesse Balti riikides ja Ukrainas. Senine suurim investeering on ligi 1,5 miljardit krooni maksev Väo koostootmisjaam, mis valmib 2008. aasta lõpus. Veel arendab BEN Energy 80 000- tonnise aastamahuga jäätmekütuseid kasutavat elektrijaama Tallinna külje all.


Väätsa Prügila on kümnele Järvamaa omavalitsusele kuuluv kaasaegne jäätmekäitlusettevõte, mis haldab ühte Eesti viiest nõuetele vastavast prügilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles