Panama paberite andmebaas avaneb

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossack Fonseca peakorter Panamas.
Mossack Fonseca peakorter Panamas. Foto: Arnulfo Franco / AP

Täna avatakse seni vaid valitud hulga ajakirjanike käsutuses olnud Panama paberite andmebaas avalikkusele. Panama konsultatsioonifirmast Mossack Fonseca lekkinud paberite hulgast on nüüd igaühel võimalik otsida firma klientide maksuvabades piirkondades registreeritud äriühingute tegelikke omanikke.

Kuu aega tagasi avalikkuse ette jõudnud leke on ärgitanud ajakirjanikke üle maailma uurima, kuidas ärimehed, poliitikud ja sportlased on oma äriühingute osalust ja teenitud kasumit maksuvabade ettevõtete rägastikku peitnud. Asi ei piirdu ainult Panamas registreeritud firmadega; Panama juristide abiga on offshore-firmasid loodud ka Briti Neitsisaartel, Bermudal jpt maksuvabades piirkondades.

Seni on mahukast andmebaasist avalikkuse ette jõudnud ennekõike maailma mastaabis tähtsad isikud: Islandi nüüd juba ekspeaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Ukraina president Petro Porošenko, jalgpallur Lionel Messi, vormel-1 juht Nico Rosberg, filmimees Stanley Kubrick jt. Ka Eestiga seotud isikuid leidub andmebaasis mitu, selle avanedes on vaid päevade küsimus, millal nende nimed avalikkuse ette jõuavad.

Postimees on omalt poolt läbi töötanud mitmesaja Eesti äriregistris oleva offshore-firmast omanikuga ettevõtte andmed. Nädal tagasi ilmus artikkel vendade Sõnajalgade Rootsi äripartnerist, kes kasutab offshore´i ja on Rootsis miljoneid makse võlgu. Täna saab lugeda Eesti IT-eduloo Playtechi siinsete arendusosakondade segastest omandisuhetest. Järk-järgult toob Postimees lugejate ette ka teised senise uurimistöö tulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles