Sutter: Jordaania projekti lõplik rahastuskokkulepe tuleb lähikuudel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hando Sutter
Hando Sutter Foto: Jaanus Lensment

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul väljub energiafirma viie aasta jooksu täielikult Jordaania projektist ja projekti lõplik rahastamiskokkulepe peaks saama allkirjastatud juba teises kvartalis.

«Meie poolt on nüüd kõik tehtud. Paberi peal alla kirjutatud. Kõik osapooled, nii omakapitaliinvestorid kui ka finantseerijad on kõik oma kinnitused andnud ja sõltub siis sellest, kuidas Hiina inspektsioonid oma töö ära teevad. Kuna neid on ka protsessis kaasatud, siis ma loodan, et maksimumaeg ei realiseeru,» rääkis Sutter BNSile.

Sutteri sõnul on ametlikult välja hõigatud projekti financial close'i ajaks 1. september, kuid tema hinnangul võiks tegelikult juba teises kvartalis projekt lõpliku rahastamiskokkuleppeni jõuda.

Eesti Energia plaanib 10 protsendiga projekti sisse jääda Jordaania valitsuse soovil, selleks et oleks know-how garant, rääkis Sutter. «Kui elektrijaam on käivitunud, arvame, et kuskil viie aasta pärast me väljume. Me väga pikalt vähemusosalusega sinna jääda ei taha.»

Tõenäoliselt müüks Eesti Energia oma osaluse ühele praegustest partneritest, sest neil on eelisostuõigus, rääkis Sutter.

Sutteri sõnul toetab Jordaania valitsus hoolimata madalatest energiahindadest projekti jätkuvalt tugevalt, sest uus elektrijaam kataks 15 protsenti Jordaania energiavajadusest. «Eestis on elektritarbimine olnud suhteliselt stabiilne, aga Jordaanias kasvab elektritarbimine 7 protsenti aastas. Nendel on tõsiselt vaja tarbimine katta ja samuti on nende jaoks väga oluline, et see oleks kaetud kohaliku toorainega. Täna nad suure osa oma energiast impordivad,» märkis Sutter.

Eesti Energia on Jordaania projekti seni investeerinud umbes 25 miljonit eurot ja hetke seisuga ei tohiks ettevõte projektiga kahjumisse jääda, ütles Sutter, lisades, et täpsed numbrid avalikustatakse peale lõplikku rahastamist.

Reedel allkirjastas Eesti Energia lepingu, millega müüb 45 protsenti Jordaania põlevkivielektrijaama ja –karjääri projekti aktsiatest Hiina riigiettevõttele Yudean Group (Yudean) ning jääb 10 protsendiga projekti väikeaktsionäriks. Lepingu kohaselt suurendab projekti kaasarendaja YTL International Berhad (YTL) osalust seniselt 30 protsendilt 45 protsendile ja senine väikeaktsionär Near East Investments väljub projektist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles