Eesti Energia müüb Jordaania projekti enamusosaluse ning jääb väikeaktsionäriks (1)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hando Sutter
Hando Sutter Foto: SCANPIX

Eesti Energia müüb 45 protsenti Jordaania põlevkivielektrijaama ja –karjääri projekti aktsiatest Hiina päritolu ettevõttele Yudean Group (Yudean) ning jääb kümne protsendiga projekti väikeaktsionäriks. 

Täna Hiinas allkirjastatud lepingu kohaselt suurendab projekti kaasarendaja YTL International Berhad (YTL) osalust seniselt 30 protsendilt 45 protsendile ja senine väikeaktsionär Near East Investments väljub projektist.

“Kaheksa-aastase arendustöö jooksul oleme Jordaanias ette valmistanud põlevkivikarjääri rajamise ja elektrijaama ehituse, mis katab kümnendiku Jordaania elektrivajadusest. Vähemoluline pole ka see, et oleme leidnud rahastajad 2,1 miljardi dollarilise projekti elluviimiseks,” rääkis Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.

YTL Power International Berhadi juhatuse esimees Dato´ Yeoh Seok Hong ütles, et YTL Poweril on väga hea meel suurendada oma osalust projektis 45 protsendile, tervitada Yudeani projekti partnerina ja ühiselt juhtida selle olulise projekti arendust, et toetada Jordaania valitsust energiasõltumatuse edendamisel.

Sutteri sõnul on projekti lõplikuks rahastamiseks vaja veel Hiina valitsuse ja ekspordikrediidiagentuuri kinnitust pankade laenu garantiile ning see on ka Eesti Energia enamusosaluse müügi jõustumise eelduseks.

«Enamusosaluse müügiga saame tagasi kõik Jordaania projekti arendamiseks tehtud ja tehtavad kulud, tulu osaluse müügist ning tulevikus väikeaktsionärina ka dividenditulu. Konkreetsetest numbritest saame rääkida siis, kui projekti rahastamine on lõplikult läbi viidud ja enamusosaluse müük jõustunud. Eesti Energia jääb Jordaania valitsuse soovi kohaselt viieks aastaks pärast elektrijaama ehituse lõppemist 10 protsendiga osanikuks, et tugevdada projekti kaasatud põlevkivikompetentsi,» lisas Eesti Energia juht Hando Sutter.

Elektrijaama ehitab Guangdong Engineering Power Corporation ja projekti finantseerivad Hiina suurpangad Bank of China ja Industrial Commercial Bank of China. Laenu garanteerib Hiina ekspordikrediidiagentuur Sinosure.

Yudean Group on Hiina riigiettevõte, mis omab ja opereerib enam kui 29 000 megavatise koguvõimsusega elektrijaamu ning kaevandab kivisütt Hiinas ja Austraalias. Yudeani omanikud on Guangdongi provints (76 protsenti) ja China Huaneng Group (24 protsenti).

Eesti Energia eeldatav koguinvesteering Jordaania elektriprojekti projekti algusest kuni rahastamise lõpuleviimiseni on ligi 31 miljonit dollarit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles