Alexela loodab saada LNG terminali rajamise õiguse

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Alexela loodab, et Balti riikide ja Soome ühine veeldatud maagaasi ehk LNG terminal tuleb Paldiskisse, kuigi samasugusele staatusele konkureerivaid projekte on tervelt viis ja kogu ettevõtmise äriline tasuvus pole veel selge.

«Alexela plaan on saada LNG terminali operaatoriks, nii nagu juhime kütuseterminale Eestis ja Norras. See on meie oskus ja terminalide juhtimise oskust soovime laiendada,» kommenteeris Balti Gaasi juhatuse esimees Urmo Männi.

Alexela grupi omanike kontrollitav Balti Gaas arendab LNG terminali projekti Paldiskis, poolsaare idakaldal Pakrineemel. Praegu pole seal muud kui kiviklibu, mahajäetud paekivikaevandus ja ohtralt looduskaitsealuseid taimeliike. Männi märkis, et läbirääkimised keskkonnaametiga ning muud ettevalmistustööd on jõudnud niikaugele, et firma loodab juba suvel saada terminalile ehitusloa.

Männi sõnul on Paldiski terminali maksumus umbes 350 miljonit eurot (5,5 miljardit krooni). Vajadusel võiks terminal katta kogu Eesti maagaasi tarbimise. Männi märkis, et neil on eelkokkulepped Eesti ühe suurema gaasitarbija, väetisetehasega Nitrofert. Samuti Eesti Gaasiga, et terminal ühtsesse võrku ühendada.

«LNG terminali kõige suurem äririsk on, et Gazprom mängib gaasi hinna odavamaks, laseb lävele, millest LNG gaasi pole enam odavamalt võimalik müüa,» märkis Männi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles