Oviir: esimesed riiklikud üürielamud tulevad Ida-Virumaale ja Kagu-Eestisse (8)

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlusminister Liisa Oviir
Ettevõtlusminister Liisa Oviir Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtlusminister Liisa Oviir lubab, et esimeste riiklike üürielamute ehitusega tehakse algust aastanumbri vahetumise järel ning pilootkorterid tulevad kõige kriitilisemas seisus piirkondadesse.

«Riiklikult toetatud üürielamud olid sees juba Eesti elamumajanduse arengukavas 2008–2013, kus oli eesmärgiks seatud 6000 riiklikult toetatud üürielamut,» tuletas ettevõtlusminister tänahommikuses Terevisioonis meelde, kui pikalt on riiklikku üürielamute programmi ette valmistatud. Küll sai siis takistuseks majanduslangus.

«Praeguseks oleme jõudnud nii kaugele, et uuest aastast käivituvad esimesed pilootprojektid,» rääkis minister. Ta lisas, et kahe nädala pärast toimub kohtumine erinevate osapooltega, sh omavalitsuste ning ettevõtjate esindusorganisatsioonidega, ning tutvustatakse lähemalt meetme tingimusi.

Kuigi kõigi üürielamute asukoht ei ole veel lõplikult kinnitatud, on esimeste puhul kokku lepitud, et üks tuleb Ida-Virumaale ning teine Kagu-Eestisse. «See oleneb sellest, kus kohalik omavalitsus näeb seda reaalset vajadust. Riik hoiab silma peal üldisel vajaduse kaardil, aga lõplikult taotlema tuleb seda ikkagi kohalik omavalitsus,» sõnas ettevõtlusminister.

Oviiri sõnul on Narva puhul tulnud esile just see, et kuigi seal on tühju kortereid üsna palju, on need oluliselt amortiseerunud. «Need ei ole sellised, kuhu tänapäeval inimene oleks nõus elama minema ja nende üks suur mure ongi, et see takistab juba näiteks Narva kolledži arengut,» tähendas ta.

Küll aga ei pea Oviir riigi seisukohalt mõtekaks selliste amortiseerunud korterite renoveerimist. «Neid kortereid hakkab ehitama kohalik omavalitsus, kes hakkab neid ka üleval pidama, ja seda on väga raske teha, kui üks korter on ühes majas ja teine teises majas,» selgitas minister.

Programmi elluviimisperioodiks on planeeritud neli aastat ning aastaks 2020 kavatsebki riik ehitada varasemas strateegias kokkulepitud 6000 üürikorterit.

Vaata täispikka intervjuud üürielamute tulevikust ERRi videost.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles