Sonera hiidandmekeskus hakkab Helsingit kütma (1)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku visioon Helsingi uuest andmekeskusest.
Kunstniku visioon Helsingi uuest andmekeskusest. Foto: sonera.fi

Telia Soome tütarfirma Sonera Helsingisse rajatav hiidandmekeskus suunab 200 000 serveri jahutamisel tekkiva soojusenergia Soome pealinna küttevõrku.

Eile nurgakivi saanud ja järgmisel aastal valmivast Sonera andmekeskusest saab Soome suurim serverimajutamisteenuse pakkuja. Kuni 150 miljonit eurot maksev keskus mahutab kuni 200 000 serverit ja selle koguvõimsus on 24 megavatti, vahendab Soome rahvusringhääling YLE.

Serverite jahutamisel tekib kuni 200 megavatt-tundi jääksoojust, millega saab kütta ligi 9000 eramut. Sonera plaanibki jääksoojuse kokku koguda ja kaugküttevõrku müüa.

«Soome on andmekeskuste seisukohalt eriti hea ja turvaline asukoht. Siin on odav elektri hind, väga sobiv, ehkki mitte kõigile meeldiv ilm ning ühendused muu maailmaga on head ja usaldatavad,» rääkis Sonera tegevjuht Valdur Laid YLE-le.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles