Euroopa riigid müüvad 100-aastaseid võlakirju (1)

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iirimaa, mille majandus sai finantskriisi ajal tugevasti lüüa ning vajas kriisist väljatulemiseks rahvusvahelist finantsabi, teatas märtsis, et müüs 100 miljoni euro eest 100-aastaseid võlakirju. Kuu aega hiljem müüs sama suures mahus võlakirju, mille lunastamistähtaeg on 2116. aastal, Belgia valitsus.

Väärtpabereid ei pakutud mitte avalikul oksjonil, nagu tavaliselt, vaid emissioonid korraldati investori soovil. Kuna mõlema võlakirja tulusused (intressmäärad), on sarnased (Iirimaal 2,35 ja Belgias 2,3 protsenti aastas) ning mõlemaid emissioone korraldasid investeerimispangad Goldman Sachs ja Nomura, spekuleeritakse, et ostjateks oli üks kindlustusfirma, kirjutab Financial Times.

Samal ajal kui võlakirjade turul on kõige tavalisemaks lunastamistähtajaks 10 aastat ning pikaajaliste võlakirjade etaloniks loetakse 30-aastaseid lunastamistähtaegu, siis 100-aastased võlakirjad on üsna haruldased. Eelmisel aastal emiteeris 100-aastaseid võlakirju Mehhiko, sajandipikkuseid võlakirju on  müünud ka Filipiinide valitsus.

Selle aasta alguses müüs Prantsusmaa 50-aastaseid võlakirju intressimääraga 1,9 protsenti aastas.

Pensionifondidel ja kindlustusfirmadel on vaja positiivse tootlusega väärtpabereid tingimustes, kus intressimäärad on negatiivsed. Varahaldusfirma Hermes Asset Management kaasjuht Fraser Lundie ütles, et neil on jäänud vaid kaks võimalust: «Tuleb minna riskantsemaks – kas soetada pikema lunastamistähtajaga või viletsama reitinguga võlakirju. Mõnel investoril on keelatud kehvema reitinguga võlakirju osta, mis tähendab, et nad peavad soetama pikemat võlga.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles