Euroopa Keskpank lõpetab 500-eurose pangatähe tootmise (2)

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
500-eurosed.
500-eurosed. Foto: SCANPIX

Kuna 500-eurose pangatähe kasutamine võib hõlbustada ebaseaduslikku tegevust, otsustas Euroopa Keskpank täna lõpetada selle pangatähe tootmise ja ringlusse laskmise, teatas Eesti Pank.

Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu lõpetas täna europangatähtede teise seeria nimiväärtuste struktuuri läbivaatamise. Nõukogu tegi otsuse peatada lõplikult 500-eurose pangatähe tootmine ja jätta see nimiväärtus europangatähtede teisest seeriast välja.

Alates 2018. aasta lõpust, mil kavatsetakse emiteerida teise seeria 100- ja 200-eurone pangatäht, rohkem 500-euroseid pangatähti enam ringlusse ei lasta. Kasutusse jäävad kõik teised nimiväärtused alates viie-eurosest kuni 200-euroseni.

Põhjuseks tõi EKP, et 500-eurose pangatähe kasutamine võib hõlbustada ebaseaduslikku tegevust.

Euro rahvusvahelist rolli ja europangatähtede laialdast usaldusväärsust silmas pidades jääb 500-eurone pangatäht seadusliku maksevahendina kehtima ning seda saab ka edaspidi kasutada maksevahendina ja väärtuse säilitajana.

Nagu kõik teisedki europangatähed, säilitab ka 500-eurone oma väärtuse ning seda saab eurosüsteemi keskpankades tähtajatult ümber vahetada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles