Viisadiilis Euroopaga on pakul Türgi peaministri pea (2)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Davutoglu ja Merkel on märganud taamal midagi terendamas.
Davutoglu ja Merkel on märganud taamal midagi terendamas. Foto: blogs.ft.com

Kui Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu käis märtsis välja võimaluse võtta tagasi kõik Kreekasse seilavad migrandid, lõi ta Saksa kantsleri Angela Merkeli parajalt pahviks.

Poliitiline manööver oli üllatav ennekõike seetõttu, et Türgi mõjukaima mehe, president Recep Tayyip Erdoğaniga peaminister eelnevalt ei konsulteerinud, kirjutab Financial Times.

Brüsseli lennuvälja asfaldil seiskunud lennukis kibekähku kokku klopsitud kahing toimis, tekitades olukorra, kus Ankara aastakümnete pikkune unistus viisavabast reisimisest Euroopasse võib nüüd teostuda nädalatega. 

Näilisest läbimurdest hoolimata on aga Erdoğan ise end diilist märgatavalt distantseerinud, veeretades võimaliku läbikukkumise süü juba ette oma euromeelsemale peaministrile.

Viimase jaoks on Euroopa Liidu poolt seatud tingimustest kujunenud poliitiline test. Tema tiimis tuntakse muret, et kui lubatud viisavabadust juunis ei tule, jääb Davutoğlu oma postist ilma.«Selle riski ta võttis ja on nüüd haavatav,» ütles üks läbirääkimistega seotud Türgi ametnik.

Presidendi kantselei pressiesindaja sõnas aga: «Me eitame kategooriliselt, et presidendi ja peaministri arvamused antud küsimuses kuidagi lahknevad. Türgi ootab, et Euroopa Liit austab 2016. aasta märtsi kokkuleppet – küsimus on selles, kas Euroopa peab oma sõna.»

Davutoğlu võttis teema eravestlustes üles kümme päeva tagasi, kui Merkel koos kõrgete euroametnikega Türgis Gaziantepi põgenikelaagrit külastas. Kahe jutuajamisega kursisoleva kõrge ametniku kinnitust mööda ütles Davutoğlu, et kui Euroopa oma lubadust ei täida, on tema kui poliitiku pea pakul.

Peaministri pressiesindaja eitas sellist vestlust kategooriliselt. «Siduda Türgi-ELi viisadiil Türgi poliitilise protsessiga, on täiesti alusetu,» nentis ta. «Kui EL ei täida oma kohustusi, siis lepingut ei rakendata... see ei ole Türgi poliitika küsimus.»

Gazianteppi külastades laskis Davutoğlu igatahes särada oma lähedastel suhetel Euroopa liidritega, soovides Euroopa Ülemkogu eesistujale Donald Tuskile* palju õnne sünnipäevaks ning andes teada, et vahetab Merkeliga regulaarselt tekstisõnumeid. Erdoğan puudus pildilt täielikult.

Kaks türklast on ligi kümme aastat lähedalt koostööd teinud. Kui Erdoğan presidendiks sai, valis ta isiklikult Davutoğlu oma järglaseks. Ükskord naljatles president suisa, et nad on Davutoğluga nagu sultan Suleiman Tore ja tolle arhitekt Sinan, kes on tuntud Istanbuli ümberehitajana 16. sajandil.

Hiljem on aga meeste vahel täheldatud pidevat hõõrumist, millest Türgis üha enam avalikult räägitakse. Kohati ei väljenda Davutoğlu erilist vaimustust Erdoğani igatsuse üle põhiseadus ümber teha ning presidendivõimu tugevdada.

Juba on Erdoğan mõnevõrra kärpinud peaministri volitusi ning Türgis spekuleeritakse, et sügisesel AK partei kongressil võidakse Davutoğlu välja vahetada. Davutoğlu omakorda on läbirääkimiste käigus Euroopa Liiduga Erdoğani erinevais asjus teadmatusse jätnud. 

____

* Trump parandatud Tuskiks tänu lugeja tabavale kommentaarile - toim 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles