Tehnikaülikool käivitas sertifitseerimiskeskuses sisejuurdluse

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Columbia Kivii tehtud mõõtmine näitab, et kvaliteetne ehitusplokk puruneb 75tonnise koormuse juures.
Columbia Kivii tehtud mõõtmine näitab, et kvaliteetne ehitusplokk puruneb 75tonnise koormuse juures. Foto: Erik Prozes

Tallinna Tehnikaülikooli teadusprorektori professor Renno Veinthali vastusest ei selgu, kas Rae Kivitehas saatis praagiks osutunud kivide näidised kontrollimiseks ehitusmaterjalide katselaboratooriumisse, mis pidi tootepartiisid regulaarselt katsetama.

-Kuidas näeb tehnikaülikooli sertifitseerimisasutuse suhtes algatatud uurimist?

Antud olukorras on Tehnilise Järelevalve kohus uurida kõiki osapooli, kellest üks on TTÜ Sertifitseerimisasutus. TTÜ on ehitusmaterjalide- ja toodete sertifitseerimistööga tegelenud üle 20 aasta. Tallinna Tehnikaülikooli Sertifitseerimisasutus on sõltumatu ja erapooletu vastavushindamise ja – tõendamise teenuseid osutav tehnikaülikooli asutus. Peame selle asutuse töö kvaliteeti ning laiahaardelisi teadmisi Eesti ehitusturu arengu seisukohalt äärmiselt olulisteks ning suhtume kõigisse asutust puudutavatesse märkustesse ja ettepanekutesse täie tõsidusega. Tallinna Tehnikaülikooli Sertifitseerimisasutus on algatanud juhtumi kõigi asjaolude väljaselgitamiseks ka asutuse sisemise juurdluse, kuhu on kaasatud ka sõltumatud väliseksperdid. Juurdluse tulemustele annab oma hinnangu ka Eesti Akrediteerimiskeskus. Ootame asutuse töö kvaliteedile hinnangu andmiseks ära algatatud juurdluse tulemused.

Milline on tehnikaülikooli nägemus sertifitseerimisasutuse tegevusest Rae Kivitehase kvaliteedikontrolli tagamisel?

Tallinna Tehnikaülikooli Sertifitseerimisasutuse roll on vastavalt Rae Kivitehasega sõlmitud lepingule sooritada järelevalvet tootja kvaliteedikontrolli osas. Tootja saatis partiide tootenäidised regulaarselt kontrollimiseks TTÜ ehitusmaterjalide teadus- ja katselaboratooriumisse. Rae Kivitehase mittevastava toodangu partii valmis tootmise taasalustamise esimesel päeval peale suuri talvekülmasid. Toodetud partii ei oleks tohtinud väljuda tehase territooriumilt. Tootmise taasalustamine peale talvist seisakut toimus juhtkonna ebapiisava kontrolli all, mistõttu eirati tootmisohje nõudeid antud partii ulatuses. Probleemid seisnesid kasutatavas täitematerjalis ja asjaolus, et ebakvaliteetne toode jõudis lõpptarbijani. Probleemide ilmnemisel teostas Sertifitseerimisasutus Rae Kivitehases erakorralise auditi, milles olid ettekirjutused kvaliteedisüsteemi parandamiseks. Tänaseks on need ettekirjutused täidetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles