Ministeerium ei poolda kinnisvara ostmisel elamisloa andmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hoone Harju tänaval.
Pildil on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hoone Harju tänaval. Foto: Liis Treimann

Majandusministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Margus Sarmeti hinnangul ei ole mõtet kehtestada Eestis sarnaselt Lätile seadust, mis annaks kinnisvaraostjatele automaatselt elamisloa.

Kolmapäevane Postimees kirjutas, et Läti on välja mõelnud ebatavalise viisi, kuidas raskel ajal välisinvesteeringuid ligi meelitada: riigis piisavalt kalli kinnisvara ostvad isikud saavad lisaks elamisõiguse Euroopa Liidus ja Schengeni viisa.

Seaduse kohaselt on ELi mittekodanikel, kes ostavad Lätis vähemalt 70 000 euro (üle miljoni Eesti krooni) eest kinnisvara või investeerivad mõnda ettevõttesse, õigus saada elamisõigus ELis.

Eesti juba annab teatud juhtudel ettevõttesse investeerimise puhul elamisloa, kuid kinnisvara soetamise puhul mitte.

Sarmeti kohaselt poleks see ka mõttekas, kuna investorite Eestisse meelitamisel ei peaks eesmärk omaette olema mitte kinnisvara mahamüümine ehk investeering korterisse, vaid investeering majandusse (tootmisse) ja kvalifitseeritud tööjõudu.

«1 miljoni krooni piir, nagu siin toodud näites, võrdub umbes Lasnamäe 3-toalise korteri hinnaga,» märkis ta. Sarmet lisas, et pole ka kuulda olnud, et väljastpoolt ELi tulnud võimas investor oleks Eestist minema aetud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles