Neli esmapilgul ohutut küsimust, mida ei tohiks kunagi tööintervjuul esitada (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus
Töövestlus Foto: SCANPIX

Pea iga töövestluse lõpuosas pakutakse ka intervjueeritavale võimalust küsimusi esitada. Portaal Daily Muse jagab nõu, millistest küsimustest tuleks kindlasti hoiduda.

1. Kas teil oli aega mu CVle pilk peale heita?

Sellise küsimuse esitamine võib tunduda loogiline juhul, kui intervjueerija uurib sult töökohtade või projektide kohta, mille olemust oled enda arvates CVs ja kandideerimisavalduses juba pikalt ja laialt selgitanud.

Sellest, esmapilgul süütust küsimusest tuleks aga kindla peale hoiduda. Inimene, kes on sinuga kohtumiseks võtnud tunnikese vabaks, on kindlasti oma kodutöö ära teinud. Ilmselt on ta lisaks su CV ja kaaskirja lugemisele uurinud ka sinu LinkedIni ja Facebooki kontot ning sisestanud su nime vähemalt korra Google´i otsingumootorisse. Ta lihtsalt tahab veelgi rohkem teada, mistõttu on see suurepärane võimalus enda tugevate külgede välja toomiseks ja rõhutamiseks.

2. Millal saan ma vestelda mõne sinust kõrgemal positsioonil asuva inimesega?

Kuigi edukaid kandidaate intervjueerivad järgmises voorus tõepoolest tavaliselt kõrgemal ametikohal asuvad inimesed, tuleks sellest küsimusest kindlasti hoiduda, ükskõik kui kindel sa oma positsioonis ka ei oleks.

Sellise küsimuse esitamisega võib intervjueerijat tahtmatult solvata, kuna see viitab, et sa hindad tema rolli madalaks ning sooviksid selle asemel kohtuda «tõelise otsustajaga».

Selle asemel tuleks intervjuu lõpus küsida: «Kas te võiksite mulle rääkida, millised on järgmised sammud kandideerimisprotsessis?».

3. Mitme kandidaadiga te intervjuusid läbi viite?

Muidugi oleks hea teada, kui suur on töökohale konkurents ning kui heal positsioonil sa võrreldes rivaalidega oled, kuid sellise küsimuse esitamine reedab kandidaadi sisemist ebakindlust. Lisaks ei pruugi sa intervjueerijalt kuulda ka tõele vastavat numbrit, kuna ka tööandja peab oma tagalat kaitsma.

4. Miks te otsustasite just mind intervjuule kutsuda?

Töövestlusel peaks olema vaid üks inimene, kes üritab sind «maha müüa» – sina ise. Kui sa oled lugenud töökirjeldust ning oled ettevõtte tegemistega tuttav, siis peaksid suutma ise järeldada, miks sind teiste seast välja valiti. Sarnaselt eelmise küsimusega reedab see kandidaadi ebakindlust ning näitab, et ta ei ole oma väärtusest teadlik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles