Beneluxi maad päästavad oma suurpanga

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortise logoga lipp Brüsseli peahoone ees.
Fortise logoga lipp Brüsseli peahoone ees. Foto: AFP / Scanpix

Belgia, Luksemburgi ja Hollandi valitsused annavad raskustesse sattunud Belgia kindlustus- ja panganduskontsernile Fortis 11,2 miljardi euro suuruse rahasüsti, kuna investorite usaldus panga vastu haihtus eelmisel nädalal õhku.

Fortise teatel vahetatakse senine direktorite nõukogu esimees Maurice Lippens välja, vahendas MarketWatch. Tema asemele nimetatakse keegi väljapoolt kontserni. 

Eelmisel reedel vahetati välja senine tegevjuht Herman Verwilst, vahendas NYSE Euronext. Tema asemele nimetati 52-aastane Filip Dierckx. Verwilst jääb panka tööle direktorina.

Fortis on üks Euroopa suurimaid panku, mille päästmiseks otsustati rahvusvahelise finantskriisi tõttu sõlmida rämpspanka meenutav leping, vahendas AP.

Vastaval kokkuleppele ostab Belgia 49 protsenti Fortise Belgia pangandusüksuse aktsiatest 4,7 miljardi euro eest.

Holland maksab 4,7 miljardit eurot 49 protsendise aktsiapaki eest panga Hollandi üksusest.

Luksemburg investeerib omakorda 2,5 miljardit eurot 49 protsendi suuruse osaluse ostmiseks Luksemburgi üksusest.

Vastavalt kolme riigi keskpankade ja Euroopa Keskpanga kokkuleppele peab Fortis müüma osaluse Hollandi pangas ABN Amro. Hollandi valitsus pole võimalikku ostja nime veel avaldanud.

Fortis ostis ABN Amro eelmisel aastal koos Royal Bank of Scotlandi ja Hispaania panga Banco Santanderiga 72 miljardi euro eest. Fortise osa sellest oli 24 miljardit

Fortisel on kaks peakorterit - üks asub Belgias Brüsselis ja teine Hollandis Utrechtis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles