Oleme kõik haiged: USA õpetajad panevad poppi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detroiti õpetajad haigust trotsides tänaval meelt avaldamas.
Detroiti õpetajad haigust trotsides tänaval meelt avaldamas. Foto: wsj.com

Eile Detroitis sisuliselt koolipäeva polnudki. Tegemist oli õpetajate järjekordse kollektiivse «haigestumisega» tingituna nädalavahetusel levitatud teatest, et alates juuni lõpust ei pruugi palgaraha enam laekuda.

Kollektiivset haigestumist (nn sickout) on Detroitis viimastel kuudel praktiseeritud päris sageli, kirjutab The Wall Street Journal. Protesteeritud on liiga suurte klasside ja hoonete seisukorra, muuhulgas hallituse pärast.  

Nagu teatas Detroiti õpetajate ametiühing, pandi 3800 koolmeistrile südamele mitte ilmuda esmaspäeval tööpostile, avaldamaks meelt osariigi poolt linna koolidele määratud halduri avalduse vastu palgaraha võimaliku lõppemise kohta.

Nimelt informeeris haldur koole, et Michigani osariigi poolt eraldatud 48,7 miljonit täiendavat dollarit katavad õpetajate palgakulud vaid finantsaasta lõpuni 30. juunil.

Ta lisas, et kui seadusandjad ei kinnita järgnevaks perioodiks 715 miljoni dollari suurust abipaketti, jäävad pärast nimetatud kuupäeva palgad maksmata.

Ametiühingu pressiesindaja sõnutsi saavad ligikaudu kaks kolmandikku ehk ligi 2700 liiget palka aastaringselt kuude kaupa.

Michigani kuberner Rick Snyder selgitas pressiesindaja vahendusel, et koolist puudumine seadusandlikele protsessidele kaasa ei aita. «See, et õpetajad täna tööle ei ilmunud, pole konstruktiivne,» ütles kuberner.

Detroiti munitsipaalkoolid on osariigi poolt määratud kriisihalduri kontrolli all juba alates aastast 2009. Juuni lõpuks koguneb koolisüsteemi võlatasemeks hinnanguliselt 515 miljonit dollarit. Osa sellest moodustavad varasemad tegutsemiseks võetud laenud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles