Soome virelev tööstus: vajame rohkem reforme (1)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome tööstust on aasta alguses kosutanud vaid suured laevatellimused. Pildil Tallinki uue laeva Megastar kiilupanek Meyer Turku laevatehases.
Soome tööstust on aasta alguses kosutanud vaid suured laevatellimused. Pildil Tallinki uue laeva Megastar kiilupanek Meyer Turku laevatehases. Foto: Mihkel Maripuu

Soome tehnoloogiatööstusi ühendav alaliit Teknologiateollisuus avaldas täna pessimistliku tulevikuennustuse, mille kohaselt langus jätkub kui riik ei toeta juba käivitatavat konkurentsilepet teiste seadusemuudatuste ja reformidega.

Soome tehnoloogiatööstuse kogukäive mullu oli 66 miljardit eurot, pea veerandi võrra vähem kui viimase finantskriisi tippaastal 2008. Investeeringud tööstusesse on aga nii hullus seisus, et need on mahult väiksemad kui tootmiskärped, vahendas Soome rahvusringhääling YLE.

Tänavu jaanuaris oli tööstustellimuste kogumaht Soomes viie protsendi võrra väiksem kui mullu samal ajal. Mõnevõrra on tellimuste mahtu kosutanud suured laevade tellimused, samuti on aasta alguses kasvanud hinnapakkumiste küsimine.

Siiski on tehnoloogiatööstuse kogukäive alaliidu hinnangul ka tänavu aastavõrdluses vähenemas. Sektor annab Soomes tööd 278 000 inimesele, kellest 14 000 on praegu sundpuhkusel.

Alaliidu tegevjuhi Jorma Turuneni sõnul on konkurentsileppele lisaks vaja seadusemuudatusi, et Soome tööstuse konkurentsivõime paraneks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles