Helme koostootmisjaama rajamiseks kulub 24 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Pelletitootja Graanul Investi tütarfirma Helme Energia rajab Valgamaale Helme valda elektri ja soojuse koostootmisjaama, investeerides sellesse kokku ligikaudu 24 miljonit eurot.


Graanul Investi juhatuse esimees Raul Kirjanen selgitas BNS-ile, et firma alustas Helme koostootmisjaama projektiga 2009. aasta lõpus ja jaam peaks täies mahus tööle hakkama 2012. aasta hilissuvel. Jaama soojuslik võimsus on 15 ja elektriline võimsus 6,4 megavatti.

Jaam asub Graanul Investi graanulitehase juures Helme vallas. Graanulitehas on ka jaama ainuke soojatarbija, sooja ei ole välisvõrku esialgu plaanis müüa, märkis Kirjanen.

Elekrienergiast umbes kolmandikku hakkab tarbima kohalik graanulitööstus ja kaks kolmandikku tarnitakse läbi Eleringi võrgu turule. «Kas elekter müüakse vabaturul või läheb see Graanul Investi grupi teiste ettevõtete kasutusse, on täna veel vara öelda, see sõltub konkreetsetest tingimustest turul ajal, mil jaam valmib,» selgitas Kirjanen.

Seoses koostootmisjaama rajamisega tõuseb ka Helme graanulitehase tootmismaht. Kui praegu on see 110.000 tonni aastas, siis näitaja peaks kerkima 175.000 tonnini aastas. «Samuti paraneb graanulite kvaliteet ning meil on võimalus kasutusse võtta madalama kvaliteediga toorainet,» märkis Kirjanen.

Koostootmisjaama põhiliseks kütuseks kujuneb ümbruskonna metsa ülestöötamisest tekkiv metsahake, mis jäetakse praegu põhiliselt metsa, alternatiividena saab Helme koostootmisjaamas küttena kasutada ka küttepuitu ja turvast.

«Jaama rajamiseks korraldasime rahvusvahelise konkursi tarnija leidmiseks ja lõpuks otsustasime [Soome firma] MW Poweri kasuks, kuna nad suutsid pakkuda meile väga hea tehnilise lahenduse ning oleme veendunud nende võimes see jaam vastavalt lepingule valmis ehitada,» rääkis Kirjanen.

Koostootmisjaama ligi 24 miljoni euro suuruse koguinvesteeringu hulka kuulub võrgu väljaehitamine, koostootmisjaama ja vajaliku üldehituse tegemine ja graanulitehase laiendus. MW Poweriga sõlmitud lepingu maht on 15 miljonit eurot.

Graanul Investil on tänavu plaanis ehitada veel üks graanulitehas Lätti, mille käivitamine peaks jääma aasta lõppu. Investeeringumahuks on kokku ligi 12 miljonit eurot ja tootmismahuks ligi 170.000 tonni pelleteid.

2009. aastal oli Graanul Investi müügitulu 52,4 miljonit ja puhaskasum 3,3 miljonit eurot. Graanul Investi põhiomanik on OÜ Biofuel, mis omakorda kuulub kahele äriühingule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles