Pensionifondide liitmine tõstab ilmselt Danske klientide tasusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Esmaspäeva hommikul seni Danske Pangale kuulunud pensionifondid omandanud LHV Varahaldus plaanib need järgmiseks aastaks liita enda olemasolevate sarnase strateegiaga fondidega, mis seniste Danske fondide osanikele tähendab ilmselt haldustasude tõusu, ülevõtmistehingu eelse ajaga võrreldes jäävad haldustasud siiski väiksemaks.

«Kaht fondivalitsejat on ebaefektiivne omada. Meie jaoks on järgmine etapp kahe fondivalitseja ühinemine, mis võtab aega paar kuud,» ütles LHV Varahalduse juhatuse esimees Mihkel Oja tehingut tutvustaval pressikonverentsil ja märkis, et seejärel liidab LHV Varahaldus ka LHV ja endised Danske sarnase investeerimisstrateegiaga fondid.

Vastuseks küsimusele, kas ühendamise järel saavad endiste Danske fondide klientidest automaatselt kõrgemate haldustasudega LHV fondide osanikud, ütles Oja, et pensionifondide liitmine lõppeb järgmisel kalendriaastal. «Mis juhtub, on see, et LHV fondid võtavad üle Danske fondid. Liitmise tulemusena Danske fondide vara liigub LHV fondidesse ja Danske investorid saavad vastavalt LHV fondide aktsiaid.»

Seega langeb fondivalitsejate ühendamisel esialgu haldustasu LHV klientidele tavaolukorrast ligikaudu 10 protsenti ja endistele Danske klientidele 20 protsenti kiiremini. Pärast seda, kui ühendatakse omavahel ka fondid, tõuseb ilmselt aga seniste Danske fondide klientidele haldustasu, kuna LHV fondidel on see Danske omadest kõrgem.

Senistele Danske klientidele võib haldustasu vastavate LHV fondidega ühinemise järel tõusta progressiivse strateegiaga fondi puhul 0,10 protsendipunkti, tasakaalustatud fondi puhul samuti 0,10 protsendipunkti ja konservatiivse strateegiaga fondi puhul kas kas 0,27 protsendipunkti või 0,9 protsendipunkti.

Kokkuvõttes toob Danske ja LHV varahaldusettevõtete ja seejärel sarnaste fondide liitmine Danske pensionifondide klientidele kokkuvõttes kaasa oluliselt väiksema, kuni 20 protsenti madalama haldustasu, kui see oleks olnud ilma ostutehinguta, öeldi LHV-st täpsustuseks BNS-ile.

Teise samba pensionifondide tasud vähenevad koos mahu kasvuga. Eelmise aasta keskpaigast hakkas kehtima uus valitsemistasu regressiooni arvutamise metoodika, mis võtab arvesse kõiki ühele fondivalitsejale kuuluvate kohustuslike pensionifondide mahtude summat. Turuväärtusest sõltuv haldustasu vähendav kordaja leitakse kord aastas jaanuari algul ning see rakendub sama aasta 1. veebruarist.

Pärast ühinemist kiireneb LHV valitsemistasu langus fondivalitseja hallatava vara kogumahu tõusu tõttu ning seeläbi võib pensionifondide XL ja L valitsemistasuks kujuneda 1,36 protsenti, pensionifondil M 1,09 protsenti, fondil S 0,82 protsenti ja fondil XS 0,64 protsenti.

Endiste Danske fondide valitsemistasudeks võib aga ühinemise järel kujuneda progressiivse strateegiaga Pension 50 puhul 1,26 protsenti, tasakaalustatud fondi Pension 25 puhul 0,99 protsenti ja konservatiivse strateegiaga fondil Pension Intress 0,55 protsenti.

Orgaanilise kasvu mõjul on veebruarist LHV Varahalduse fondide haldustasud ühinemist arvesse võtmata seni agressiivse strateegiaga pensionifondil XL ning progressivse strateegiaga fondil L valitsemistasu 1,59 protsenti, tasakaalustatud fondil M 1,28 protsenti, konservatiivse strateegiaga fondil S 0,96 protsenti ning samuti konservatiivsel fondil XS 0,72 protsenti.

Danske Capitalil on alates veebruarist samuti orgaanilise kasvu tõttu ja ühinemist arvesse võtmata teise samba fondidest progressiivse strateegiaga Danske Pension 50 valitsemistasu 1,72 protsenti, tasakaalustatud fondil Danske Pension 25 1,35 protsenti ja konservatiivse strateegiaga fondil Danske Pension Intress 0,65 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles