Luupainaja läheneb: Brüssel soovitab viisavabadust Türgile (4)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ledra tänava piiripunkt Nicosias, kust paistavad nii ELi kui Türgi sümbolid.
Ledra tänava piiripunkt Nicosias, kust paistavad nii ELi kui Türgi sümbolid. Foto: Reuters/ScanPix

Sel kolmapäeval teeb Euroopa Komisjon ametlikult ettepaneku tagada 80 miljonile türklasele viisavaba sissepääs Schengenisse, kuid rõhutab seejuures tingimuste täitmise kohustust Ankara poolt teatud reformide näol.

Tegemist on Türgi peavõiduga tulenevalt diilist, mille alusel võetakse tagasi sealt Kreeka saartele seilavad migrandid, kirjutab Financial Times.

Samas tekitab Berliinis, Pariisis ja Brüsselis puhkenud poliitiline kauplemine pakutavate viisasoodustuste võimaliku lahjendamise üle tõsiseid kahtlusi, kas Euroopa Liit suudab diili juunis ära vormistada. Sellise stsenaariumi puhul on Türgi ähvardanud tehingu tühistada.

Märgid näitavad, et enne kella kukkumist juunis tekib terav vastasseis, millel on kaugeleulatuvad tagajärjed migratsioonikriisile, Euroopa riikide sisepoliitikale ning Türgi suhetele blokiga pikemas perspektiivis.

Samal ajal tahetakse võtta vastu otsused ka Ukraina, Gruusia ja Kosovo viisaõiguste vallas.

Kursisolevate allikate kinnitust mööda kavatseb komisjon kolmapäeval rõhutada, et üheksa Türgile esitatud tingimust on veel täitmata (kokku oli neid 72).

Juuni keskel kavatseb komisjon väljastada täiendava raporti, millega survestab Türgit neid meetmeid kiirkorras vastu võtma enne Euroopa liikmesriikide lõplikku heakskiitu juuni lõpupoole.

Kõige keerukamad täitmist ootavad tingimused olevat Türgi andmekaitseseaduste laiendamine teatud luureagentuuridele, terrorismi puudutavate seaduste korrastamine vähemuste kaitseks ning korruptsioonivastased meetmed suurendamaks läbipaistvust poliitilise rahastamise osas Türgis.

«See kõik on üks luupainaja,» ütles üks kõnelustesse kaasatud diplomaat. Kolleeg täiendas teda sedastusega, et Türgi diil sisaldab «omaenda hävingu seemneid.»

Samal ajal on Türgi ametnikud konveiermeetodil reforme teostanud. Vaid viimase 12 päevaga õnnestus täita umbkaudu 15 tingimust. Ankara on isegi rentinud eralennuki, millega kullerid värskeid reforme Strasbourgi toimetavad.

Läinud neljapäeval katkes lööktöö kaheks päevaks, kuna viisavabadusega mitteseotud asjaoludel puhkes Türgi parlamendis rahvaesindajate vahel rusikavõitlus.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles