Kahtlased elektrijuhtmed teevad uusehitised tuleohtlikuks (2)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink (pildil keskel) kinnitab, et ebakvaliteetsed elektrijuhtmed valmistavad ehitajatele suurt peavalu.
Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink (pildil keskel) kinnitab, et ebakvaliteetsed elektrijuhtmed valmistavad ehitajatele suurt peavalu. Foto: Sille Annuk

Ehitusturul müüdavast moodustavad üle kolmandiku Poolast või Leedust imporditud valged elektrikaablid, mis on tuleohtlikud, sest ei vasta saatedokumentides lubatud kvaliteeditingimustele, väidavad Eesti mõjukaimad ettevõtted.

Päästeameti andmetel lahvatab iga neljateistkümnes uusehitises puhkenud tulekahju just elektrisüsteemi vigade tõttu. Kui palju süüst langeb ebakvaliteetsetele elektrijuhtmetele, amet ei avalda.

«Võib kohata äärmiselt soodsa hinnaga elektrijuhtmeid, millel kirjas, et tootes on traadid läbimõõduga 3 x 2,5 mm, aga võib selguda, et hea hinnaga on juhe küll, kuid erinevalt kirjast peal on traatide tegelik läbimõõt 3 x 1,5 mm,» ütles ehituskontserni Nordecon juhatuse esimees Jaano Vink. «Olematu vahe, ütlete! Spetsialisti jaoks on selge, et neil kahel tootel on väga erinev kasutusala ja eluiga.»

Selline olukord paneb isegi kogenud ehitaja keerulisse olukorda, sest iga muutuv tehniline näitaja muudab kaabli kasutustingimusi, pannes ehitaja igas oma sammus kahtlema.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles