TJA: Rand ja Tuulbergi süüdistused on alusetud ja pahatahtlikud

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rae Kivitehase ehitusplokid alustel.
Rae Kivitehase ehitusplokid alustel. Foto: Erik Prozes

Tehnilise järelevalve ameti (TJA) teatel on täna Postimehes avaldunud ehitusettevõtte Rand ja Tuulberg süüdistused ameti ja TJA ametniku kallutatuses Rae Kivitehase suunas alusetud ja äärmiselt pahatahtlikud.

TJA teatel peab amet juhinduma nii toote nõuetele vastavuse seadusest kui ka haldusmenetluse seadusest. «On äärmiselt küüniline süüdistada ametit kallutatuses olukorras, kus ta peab tagama nii kaebaja (Rand ja Tuulbergi) kui menetlusaluse isiku (Rae Kivitehas) õigused,» märkis amet täna saadetud pressiteates. «Menetlusaluse isiku toodete turustamise piiramine on tema tegevust äärmiselt piirav meede ning arusaadavalt peavad selle rakendamiseks olema kindlad ja objektiivsed tõendid ning seaduslik alus.»

«Menetluse käik ei saa kujuneda ühe vői teise menetlusega seotud isiku soovide või nägemuse kohaselt, vaid TJA viib oma menetlusi läbi selliselt, et oleks tagatud erapooletus ja usaldusväärsus,» lisas amet. «Juhul, kui TJA oleks allunud kaebaja survele teha nõuetele mittevastavaid menetlustoiminguid, oleks menetlus muutunud kallutatuks ja ebaobjektiivseks kaebealuse ehk konkureeriva ettevõtja suhtes.»

Rand ja Tuulbergi viidatud ehitusobjektidel Narvas Kadastiku 45B ja Tallinnas Peterburi tee 2F ehitusettevõtte arvates on TJA põhjendamatult loobunud menetlustoimingute teostamisest, ei vastanud olud nõuetekohase või usaldusväärse ehitustoote proovivõtu teostamise nõuetele, teatas amet.

«Müürikivide katsetamiseks tuleb järgida täpselt müürikividele kehtestatud standardi juhiseid, mis näevad ette, et müürikivide nõuetele vastavuse kontrollimiseks võetavad katsekehad tuleb valida vähemalt kuue aluse sama tüüpi toodete hulgast,» märkis TJA. «Muudel juhtudel ei ole katsetulemus usaldusväärne ning müügipiirangute rakendamine lubatud.»

«Seega TJA mitte ei loobunud põhjendamatult proovivõtu tegemisest, vaid usaldusväärse menetlustoimingu tegemine neis oludes ei olnud võimalik ning TJA keskendus nõuetekohaste olude leidmisele,» lisas amet. «Sellised tingimused leiti 21. aprillil ning koheselt teostati ka kaebaja, tootja ja katselabori osalusel proovivõtt ning saadeti kivid katsetamisele. Katse tulemused selguvad mai keskpaigaks.»

TJA teatel jätkab amet menetlust, et igakülgselt kontrollida Rae Kivitehase müürikivide nõuetelevastavust. Menetlus hõlmab muu hulgas müürikivide kontrollkatsetuste läbiviimist ning tootja ja tootmisohje sertifitseerija tegevuse kontrollimist. Lisaks viiakse TJA teatel läbi põhjalik ehitusjärelevalvemenetlus objektidel, kus nõuetele mittevastavuse kahtlusega müürikive on kasutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles