Tundmatu reitingufirma otsustab Portugali saatuse

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Xinhua/Sipa USA

Ligi kaks aastat peale 78 miljardi euro suurust rahvusvahelist päästeprogrammi on Portugali finantsiline iseseisvus taas küsimärgi all, kirjutab Wall Street Journal.

Riigi tulevik sõltub peatselt selguvast investeerimisjärgu reitingust, mille üle saab otsustada ainult vähetuntud Kanada reitingufirma DBRS. See reiting aga omakorda tagaks Portugalile sissepääsu Euroopa Keskpanga võlakirja ostuprogrammi, mis hoiaks võlakirja tootluse madalal ja suhteliselt stabiilsena vaatamata heitlikule maailmaturu olukorrale ning Portugali uue valitsuse ja Euroopa Liidu esindajate omavahelisele hõõrumisele eelarve plaanide osas.

Kui aga DBRS alandab Lissaboni investeerimisjärgu krediidireitingut, niisamuti nagu Fitch ning Standard & Poor seni on teinud, siis Portugal automaatselt välistatakse Euroopa Keskpanga kvantitatiivse lõdvendamise programmist, mille peale Portugal on kõige rohkem lootnud. 

See tõstaks uuesti päevakorda mure Portugali tuleviku pärast Euroopa Liidus. Fakt, et terve riigi võlakirjaturg sõltub ühest otsustajast, näitab, et Portugal on siiani väga delikaatses situatsioonis. Selline häirekell võiks Lissaboni ja Brüsseli poliitikutele meelde tuletada, et tuleks aktiivsemalt tegutseda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles