Rae Kivitehase avaldus: ohutus on igal juhul tagatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rae Kivitehase omanikud Marko (vasakul) ja Sulev Koidu.
Rae Kivitehase omanikud Marko (vasakul) ja Sulev Koidu. Foto: Erik Prozes

Rae Kivitehase juhatuse liikmed ja omanikud Sulev Koidu ja Marko Koidu saatsid Postimehes 28. aprillil ilmunud loole «Praagist ehitatud majad võivad osutuda varisemisohtlikuks» ühisavalduse, milles kinnitavad, et majade ohutus on igal juhul tagatud.

Avaldame teate täismahus:

Ehitus on valdkond, millest justkui iga inimene natuke midagi teaks: liivalosse ning onne oleme lapsepõlves ehitanud pea kõik. Samas ei saa öelda, et igaüks saab hakkama kas või lihtsa sanitaarremondiga siseruumis. Ehitus on kompleksne tegevusvaldkond, muus hõlmab pea kõike alates liiva kaevandamisest ja lõpetades kõrgetasemeliste arvutiprogrammide kasutamisega.

Ehitusmaterjalid on hea lõpptulemuse (maja) üks olulisemaid koostisosi. Tõenäoliselt ei paista see valdkonnvälistele inimestele piisavalt silma, kuid ehitustootjaid on Eestis tegelikult palju, teist sama palju maaletoojaid, mis kokkuvõttes tähendab, et konkurentsiolukord on muljetavaldavalt terav. Turul püsimiseks ja klientide leidmiseks kasutatakse erinevaid võtteid, nagu teisteski valdkondades: head vanakooli reklaami, hinna-dumpingut, konkurentide mustamist ning ka vähemseaduslikke vahendeid.

Toiduainete tootmises on kindlad reeglid, mida tuleb täita, et toit, mida müüakse, oleks inimestele ohutu ning sealjuures ka võimalikult suure toiteväärtusega. Täpselt sama on ehitusmaterjalidega: tooted on testitud, neil on sertifikaadid ning nende ohutus on garanteeritud.

Viimasel ajal oleme sageli kuulnud juhtumitest, kus erinevad autotootjad kutsuvad ühe või teise avastatud ehitusvea tõttu tagasi tuhandeid ja isegi miljoneid autosid üle maailma. Nii, nagu ükskõik millises tootmises tuleb aeg-ajalt ette (ebameeldivaid) apsakaid, juhtub seda ka ehitusmaterjalide tootmises. Kõiki protsesse ei tee masinad, kõike ei otsusta masinad – nende kaela ei saa kõike ajada. Inimene aga eksib, mis on inimlik.

Teisi tootjaid ärritab Rae Kivitehase kivide soodne hind. Võime kinnitada: me ei hoia tootmises kokku ei tsemendi ega tööjõu pealt. Kivide hind on soodsam ning meie tootmine on efektiivsem ja odavam kahel lihtsal põhjusel: meil on tooraine, mis tuleb meie oma karjääridest ning Eesti kõige võimsam täisautomaatne tootmisliin. Me ei tee klientide võitmiseks hinna-dumpingut ega proovi kvaliteedi pealt kokkuhoidmisega kasumit suurendada.

Juhtum, millest Postimees kirjutas 28. aprilli lehes, on kahetsusväärne, kuid peame tunnistama, et inimlikke vigu tuleb ette. Kõnealune «kahtlane» väike partii ehitusplokke toodeti talvistes tingimustes, mis tekitaski mõningase kvaliteedi languse. Tavaline koostööpartnerite loogika on, et kes eksis, see ka likvideerib oma vea. Nii me ka tegime: tunnistasime partii «kahtlaseks» ning vahetasime selle välja korraliku kauba vastu. Lisaks soetasime Itaaliast spetsiaalse laboriseadme, mis võimaldab tugevuskatsetused edaspidi läbi viia kohapeal. Kvaliteedikontrolli tõhustame märkimisväärselt.

Rae Kivitehas on Eesti kõige suurem kivitootja: me toodame päevas 8000–10 000 Magna plokki, lisaks muud kivid. Nende plokkidega on ehitatud mitmeid suuri hooneid ning konstruktsioonid on vastupidavad. Tehas on sertifitseeritud – selge, et ainult paberist ei piisa, aga see paber tähendab, et kõik protsessid ning kõik tooted on testitud, katsetatud ning kontrollitud. Nende kvaliteet ja kandevõime on tagatud ja kindel – kõik on ohutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles