Eesti Energia kasum kukkus kaks kolmandikku

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Auvere õlitehas Enefit 280.
Eesti Energia Auvere õlitehas Enefit 280. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eesti Energia käive langes esimeses kvartalis mullusega võrreldes kümme protsenti 197 miljoni euroni ja kulumieelne ärikasum 31 protsenti 60 miljoni euroni. Ettevõtte puhaskasum vähenes aga mullusega võrreldes 65 protsenti 19 miljoni euroni.

Kulumieelse ärikasumi languse taga olid nii elektri kui ka õlitoodete vähenenud müügimaht ja langenud turuhinnad, samuti mõjutasid võrdlusbaasi mullu samal perioodil toimunud ühekordse iseloomuga tehingud, teatas ettevõte.

«Jaanuaris langes nafta maailmaturuhind tasemele, kus see ei ole olnud alates 2004. aastast. Loomulikult muutis see energiaettevõtetele olukorra väga keeruliseks ning selles kontekstis on 19 miljoni eurone puhaskasum hea tulemus,» ütles Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila.

Elektrienergiat tootis Eesti Energia esimese kvartaliga 2,2 teravatt-tundi, viis protsenti vähem kui mullu samal ajal.

«Aasta alguses alustas tööd Leedu ja Rootsi vaheline Nord-Balt merekaabel, mis toob Baltimaadesse odavat Skandinaavia hüdro- ja tuumaenergiat. Kaabli mõju oli selgelt näha ka langenud Läti ja Leedu elektrihindades. Samas vähendab Nord-Balt kaabel pikalt ülekoormatud Eesti ja Läti vaheliste ülekandeliinide koormust ning võimaldab Eestist rohkem elektrit Lätti eksportida,» ütles Avila.

Avila sõnul on Eesti Energia suutnud kasvatada Lätis ja Leedus müüki kokku 31 protsendi vőrra. «Müügikasv on tulnud tänu lisandunud klientidele. Lätis kasvas Eesti Energia turuosa 15 ja Leedus kuue protsendini, Baltimaades kokku aga 27 protsendini,» märkis Avila.

Põlevkiviõli tootis Eesti Energia kvartaliga 67 000 tonni, 21 protsenti vähem kui möödunud aasta esimese kolme kuuga.

Maailmaturu madalatest hindadest tulenevalt langes ka õli müük, kuna mõistlikum oli õli müümise asemel ladustada, teatas ettevõte. Samuti planeeris Eesti Energia madalate õlihindade perioodi õlitehaste suuremad hooldustööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles