Venezuelal pole raha eest maksmiseks raha (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimite defitsiidi vastu protestijad Venezuela pealinnas Caracases.
Ravimite defitsiidi vastu protestijad Venezuela pealinnas Caracases. Foto: Federico Parra / AFP

Venezuela vaevadest on kirjutatud juba piisavalt: poes pole ei mähkmeid, autoosi ega aspiriini. Aga nüüd on otsa lõppemas raha ise.

Kuna inflatsioon on väljunud igasuguse kontrolli alt, tuleb Venezuelal palavikuliselt värskeid rahatähti trükkida – et peadpööritava hinnatõusuga kaasas püsida. Nagu praktiliselt kõike muud, tuleb naftasõltlasest Venezuelal ka sularaha valdavalt importida, kirjutab Bloomberg Business.

Kuna kõva valuuta varud on kärbunud kriitiliselt pisikeseks, teostab keskpank aga makseid niivõrd aeglaselt, et välismaised tarnijad hakkavad tellimusi ära ütlema.

Ehk teisitisõnu: Venezuelal on näpud nii sügaval põhjas, et raha oma raha eest tasumiseks hakkab nappima.

Lugu sai alguse mullu, kui president Nicolas Maduro märkas, et raha jääb puudu. Mitmele rahatrükkijale esitati miljonite dollarite eest tellimusi, et olla valmis detsembrikuisteks valimisteks ja puhkepäevadeks – siis siirduvad venetsueellased pankadesse oma boonuseid välja võtma.

Aga ühel hetkel jäeti riigihanked kus see ja teine. Keskpank kutsus kokku kriisikoosoleku ning palus firmadel toota nii palju raha kui võimalik. Seda tootjad ka tegid, kuid märkasid mõnda aega hiljem, et makseid täiel määral ei laeku.

Venezuela inflatsioonist võimsamat maailmas praegu pole. Nagu ennustab rahvusvaheline valuutafond IMF, tuleb tänavune hindade kasvu tempo ligi 500 protsenti.

«See on väga paha märk, kui inimesed lippavad hot dogi ostma, käru raha täis,» ütles aastakümneid hüperinflatsiooni uurinud Johns Hopkinsi ülikooli praktilise majanduse professor Steve Hanke.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles