Ida-Virumaa töökohtade toetus soosib suuremaid ettevõtteid

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Jevgeni Ossinovski algatatud töökohtade toetus rõhub töökohtade loomise kvantiteedile, kuid jätab tähelepanuta väiksemad ettevõtted. 

Eesti Tööandjate Keskliidu arvates on tegemist üldjoones hea ja vajaliku algatusega. Samas ei lahenda see nende hinnangul sellisel kujul Ida-Virumaa tegelikke probleeme. Korraga 20 inimest tööle võtta on jõukohane ainult suurtele ettevõtetele.

"Kindlasti oleks ka väiksemaid ettevõtteid, kes toetusest huvitatud oleks ja töötuid palkaks, ent kellel ei ole vajadust korraga nii suure hulga töötajate järele. Ehk et tingimuste leevendamisel oleks meie hinnangul mõju suurem," nendib Eesti Tööandjate Keskliidu kommunikatsioonijuht Gea Otsa.

Anneli Kooba Orlova- Eesti Töötukassa Ida-Virumaa osakonna tööharjutuse spetsialist nimetab meedet üdini positiivseks, ning ütleb, et on teinud koostööd paljude väikese ja keskmise suurusega ettevõtetega,  kes on huvi tundnud Ida-Virumaal tootmise vastu. Ta möönab, et 20 töökohta minimaalselt pole probleem nende tööandjate jaoks, kuna Ida-Virumaa väikeettevõtted on palju suuremad kui mujal.

Orlova ei soovinud veel välja tuua konkreetsete ettevõtete nimesid, kes toetuse vastu on huvi tundnud. "Enne, kui munad korvis, pole vaja nimesid välja hõigata. Huvi tundmine on üks asi, aga midagi konkreetset veel pole." 

Orlova sõnul on põhiidee suunatud siiski kvantiteedile ehk aidata võimalikult palju inimesi uuesti tööle. Kui inimesed jäävad liiga kaua töötuks, on neid palju raskem hiljem tööturule tagasi suunata, mistõttu oli oluline kiiresti toetus käivitada. 

Margus Ilmjärv, Kaubanduskoja Jõhvi esinduse juhataja kommentaar:

Tegime juba aasta alguses omalt poolt ettepaneku, et on vaja kiiremas korras Ida-Virumaa olukorrale reageerida. Uue meetme loomine töökoha toetuse näol on tervitatav. Leian, et on efektiivsem toetada ettevõtjaid töökohtade loomisel, kui hiljem tagajärgedega võidelda. Ennekõike võib meetmest kasu olla neile firmadele, kes kaaluvad tööstusparkides ettevõtete avamist. Iga selline tugi või kergendus võib osutuda kaalukeeleks, mis paneb ettevõtte otsustama, kas teha seal investeering või mitte. Riik saab rasketel aegadel olla paindlik. Ettevõtjad püüavad omalt poolt teha nii palju kui võimalik, et säilitada töökohti ning selles tuleks ettevõtjaid toetada.

Valitsus kehtestas tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski ettepanekul uue töökoha loomise toetuse, mida makstakse tööandjale, kes võtab Ida-Virumaal ühe kuu jooksul tööle vähemalt 20 töötut. Nõude täitmisel võib tööandja saada toetust iga täiendavalt tööle võetud töötu eest, teatas sotsiaalministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles