SEB panga tütarfirma aitas rohkesti riiulifirmasid luua

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Rootsi SEB panga Luksemburgi tütarfirma LWM aitas aastail 1999-2014 klientidel luua sadu riiulifirmasid, edastavad Rootsi Ekot ja Soome Yle viitega Panama dokumentidele.

Panama dokumentide põhjal on LWM aastaid teinud koostööd skandaali sattunud Panama advokaadibürooga Mossack Fonseca. LWM-i klientideks oli 350 firmat, neist 90 protsenti olid Euroopa firmad.

SEB pank möönab, et tütarfirma tegevuses oli «maksude optimeerimise» jooni, kuid praegu nõuab pank kõigilt klientidelt, et need täidaksid kõik maksukohustused neis riikides, kus nad on maksukohuslased.

Põhjamaade meediakanalite teatel on USA New Yorgi finantsjärelevalve asunud uurima kõiki nelja suurt Rootsi panka, kokku on uurimise all 13 panka.

2014. aastal ostsid LWM-i SEB-lt Soome investorid Georg ja Henrik Ehrnrooth. Kumbki neist ei soovinud LWM-i tegevust kommenteerida. Georg Ehrnrooth on LWM-i nõukogu esimees. Muu hulgas on neil head suhted Rootsi Wallenbergide suguvõsaga, kes on ka SEB omanik. Mõlemal suguvõsal on olnud näiteks ühise varahaldusfirma kaudu osalus Soome tööstuskontsernis Wärtsilä.

Firma on pakkunud teenuseid tuntud Soome firmajuhtidele Jorma Ollilale, Kari Stadighile, Janne Larmale ja Ehrnroothi suguvõsale. Avalikustatud dokumentide põhjal võib öelda, et LWM-i abil hallatakse Soome klientide vara vähemalt sadade miljonite eurode väärtuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles