Mõjukad majandusteadlased toetavad Brexitit

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Xinhua/Sipa USA

Majandusteadlaste grupp, mis nimetab ennast Economists for Brexit (Brexiti pooldajatest majandusteadlased) kinnitab, et Euroopa Liidust lahkumine turgutab Suurbritannia majandust nelja protsendi võrra, vahendab BBC.

Economists for Brexit gruppi kuulub 8 mõjukat majandusteadlast. See on esimene kord kui majandusteadlased on avalikult toetanud Brexitit.

Teadlased leiavad et Britain Stronger in Europe (Suurbritannia tugevam Euroopas) nimelise kampaania majandusmudel on «halvim võimalik alternatiiv».

Majanduslikud argumendid on siiani kaldunud liitu jäämise poole. Rahvusvaheline Valuutafond ja OECD on mõlemad hoiatanud lahkumise eest. 

Rapordi autorite hulka kuuluvad Patrick Minford, endine Margaret Thatcheri nõunik ja Gerard Lyons, Standard Chartered peaökonomist ja praeguse Londoni linnapea Boris Johnsoni nõunik - kes samuti aktiivselt pooldab Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust. 

Professor Minford, Cardiffi ülikooli majandusteaduste professor ütles BBC-le: «Meie analüüs näitab et Euroopa Liidust lahkumine ja ühenduse kaubandusbarjääridest lahti saamine tõstab riigi SKP-d nelja protsendi võrra, tarbijahinna indeks langeb kaheksa protsendi võrra ja meie konkurentsivõimeline teenindussektor võtab üle hääbuva tööstuse.»

Minford arvas ka et Suurbritannial pole vaja uut kaubanduslepet, kui ta Euroopa Liidust lahkub kuna 70 protsenti kaupade eksporti leiab aset väljaspool ühendust Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglite all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles