SpaceX sai tähtsa lepingu USA õhujõududega

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljardär Elon Musk.
Miljardär Elon Musk. Foto: MICHAL CZERWONKA/NYT

Ameerika Ühendriikide õhujõud sõlmisid miljardär Elon Muski firma SpaceX-ga 83 miljoni dollari suuruse lepingu GPS satelliidi orbiidile viimiseks. Tehing lõpetab aastakümne pikkuse monopoli, mida Lockheed Martin ja Boeing on hoidnud sõjalise tegevuse osas kosmoses, vahendab Reuters.

Ameerika õhujõudude esindajate sõnul viiakse GPS satelliit viiakse orbiidile 2018. aasta mais Floridas. 

Lockheed Martini ja Boeingi loodud ühendus ULA (United Launch Alliance) hankel ei osalenud, tuues vabanduseks probleemid raamatupidamisega ning sanktsioonide alla sattunud Venemaa mootoritega, mida nende raketid kasutavad.

USA õhujõudude kosmose ja raketisüsteemide keskuse esindaja kindral Samuel Greaves toob lepingu puhul välja madalamad käivituskulud, operatiivsete vajaduste täitmise ja konkurentsi sissetoomise rahvusvahelise julgeoleku missioonidesse. 

USA õhujõud plaanivad sõlmida 2018. aastaks lepingud veel kaheksa satelliidi käivitamiseks, kuid ULA ei kommenteerinud tulevastele lepingutele pretendeerimise kohta.

82,7 miljoniline fikseeritud hinnaga leping sõlmitakse ettevõttega SpaceX ehk ametliku nimega Space Exploration Technologies, kes vastutab Falcon 9 nimelise raketi tootmise, kosmoseaparaadi integratsiooni, käivitusoperatsioonide ja kosmoselennu sertifitseerimse eest.

Miljardärist ettevõtja Elon Musk, kes on loonud ka Tesla ja PayPali, asutas SpaceX 2002. aastal eesmärgiga alandada kosmoselendude kulusid.

SpaceX teatas kolmapäeval samuti, et plaanib saata mehitamata kosmoselennuki Dragon Marsile 2018 aastaks. See on esimene samm Muski suure eesmärgi poole hakata inimesi Marsile saatma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles