Neivelt: me ei uskunud, et pensionifondide tootlused nii madalad tulevad (8)

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt
Indrek Neivelt Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Eelmise kümnendi alguse pensionireformi ajal toonast Hansapanka juhtinud Indrek Neivelt pakub, et fondihaldurid peaksid pensionifondide madala tootlikkuse tõttu osa teenustasust tagasi maksma.

«Kui ma täna sellele reformile tagasi mõtlen, siis tuleb tunnistada, et nii kehva tulemust me ei oodanud. Me ei uskunud, et tootlused nii madalad tulevad,» kirjutab omal ajal Hansapanka, tänase nimega Swedbanki juhtinud Indrek Neivelt oma blogis. Ta märgib, et maailm on selle aja jooksul palju muutunud: krooni asemel on euro ja kiire majanduskasv on asendunud paigaltammumisega. Samuti on intressi tase eurotsoonis rekordmadalal.

«Fondide haldamise äri maailmas on uue intressi tasemega pidanud kohanema ning teenustasud on oluliselt langenud. Kahjuks mitte Eestis,» nendib Neivelt. Ta lisab, et tolleaegsete tootluste ja mahtude juures olid fondide teenustasud mõistlikud ja kindlasti ei olnud see siis pankade jaoks suur äri, pigem vastupidi. «Aga juba vähemalt viis-kuus aastat on meie pensionifondide tasud olnud liiga kõrged,» märgib pankur.

«Kui vaadata pensionireformi tervikuna, siis on pensionikogujad saanud viletsa tootluse ja ka Eesti majandust on pensionirahad vähe arendanud. Ainukesed, kellel on läinud vastavalt ootustele, on olnud fondihaldurid,» sõnab Neivelt. Nii pakubki ta, et kuna enamike fondide tootlused on olnud viletsad ning alla ootuste, siis võiksid nende fondide haldurid oma viimase viie aasta jooksul kogutud tasudest suure osa klientidele tagasi maksta.

Pankuri sõnul võiks aluseks võiks võtta näiteks Rootsi samasuguste fondide tasud ja kindlasti tuleks võrrelda pensionikoguja teenitud raha ja fondihalduri poolt teenustasudeks võetud raha. «Ei ole ju normaalne, et need summad on mõne fondi puhul praktiliselt võrdsed,» nendib Neivelt, lisades, et just seetõttu, et pensionireform ei ole vastanud tema ootustele vastanud, on ta ka pensioniühistu Tuleva kaasasutaja.

«Üks on kindel: ettevõtted nagu Iizi, Transferwise, Pocopay, Crowdestate ja Tuleva muudavad meie finantsmaailma paremaks,» kinnitab endine hansapankur.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles