Tahvelarvutid tõusid maailmas möödunud aasta märksõnaks

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bercleys Bionicsi loodud eLEGS aitab õnnetuses halvatuks jäänud inimesel taastusravi ajal karkudele toetudes iseseisvalt liikuda.
Bercleys Bionicsi loodud eLEGS aitab õnnetuses halvatuks jäänud inimesel taastusravi ajal karkudele toetudes iseseisvalt liikuda. Foto: AP/Scanpix

Populaarne ajakiri Wired reastas möödunud aasta kümme olulisemat tehnikavidinat, mis paelusid nii valdkonna asjatundjate kui ka tarbijate tähelepanu. Aasta märksõnaks võib lugeda tahvelarvuteid.

Edetabelid ja kokkuvõtted on iga aastalõpu ja uue aasta alguse lemmikteema, ka tehnika valdkonnas reastatakse parimad ja halvimad. Igal aastal jõuavad poelettidele üha huvitavamad ja mitmekesisemad seadmed, mis jätavad varju senised, vaid paar aastat vanad vidinad.

Tehnika areneb meeletu kiirusega ja nii võib kindel olla, et Wiredi koostatud tabeli tipus troonivad tooted on juba paari-kolme aasta pärast kui mitte tegelikult, siis vähemasti moraalselt vananenud.
Imelised tooted

Et Wired on Ühendriikide ajakiri, on mitmed väljatoodud tooted mõeldud eelkõige USA ostjatele. Nii ka 5. kohale platseerunud Taiwani mobiilitootja HTC mobiiltelefon Sprint Evo 4G.

Euroopa, sealhulgas Eesti nutitelefonide kasutajad võivad aga endale soetada HTC Desire HD, mis on suuruselt ja suuresti ka sisult Sprint Evo 4Gga väga sarnane. Selle hiiglaslik 4,3-tolline ekraan ja kiire protsessor teevad ka Desire HDst ühe võimsama saadaoleva telefoni.

Neljandale kohale on Wired paigutanud järjekordse nutitelefoni – seekord Samsung Focuse, mis kasutab Microsofti uusimat Windows Phone 7 operatsioonisüsteemi. Windows Phone 7 on tarkvaragigandi värskeim ja seni palju kiidusõnu pälvinud katse aktiivselt kaasa lüüa ka mobiiltelefonide müügis.

Windows Phone 7 valmis pelgalt aastaga, kuid selleks tehti suuri investeeringuid, palgates uusi juhte ja avades arenduskeskusi. Windows Phone 7 telefonid on juba müügil ka Eestis.

Kolmanda koha vääriliseks pidas Wired teist Microsofti toodet – Kinect. Populaarse mängukonsooli Xbox lisaseade võimaldab mänge juhtida pelgalt oma keha liigutades. Kui näiteks Nintento Wii mängimiseks peab käes hoidma liikumisanduriga pulti, siis Kinecti kasutamiseks ei pea midagi hoidma – piisab vaid käega vehkimisest, hüppamisest või kallutamisest. Ekspertide sõnul on tegemist täpseima avalikkusele kättesaadava reaalajas kolmemõõtmelist skaneerimist võimaldava tootega.

Wiredi 2. kohale paigutatud toodet ei saa aga nimetada vidinaks – sellel rippuv hinnasilt, millel kirjas üle 74 000 euro, ei luba toodet soetada just igaühel. Kuid õnneks pole seda kõigil ka vaja. Bercley Bionicsi väljatöötatud eLEGS aitab eelkõige parapleegia ehk mõlemapoolse halvatuse all kannatavatel inimestel taas oma jalgadel liikuma hakata.

eLEGSi teeb märkimisväärseks selle konstruktsioon – jalgade ja ülakeha külge kinnituv n-ö skelett on piisavalt kompaktne, et inimene saaks karkudele toetudes iseseisvalt liikuda. Seadmest on kasu eelkõige liiklusõnnetuse järgses taastusravis.

Ootuspärane võitja

Kõige olulisemaks tehnikaseadmeks 2010. aastal nimetab Wired aga ootuspäraselt Apple’i arvuti iPad. Apple mitte ainult ei toonud turule taas kord masse võluvat toodet, vaid lõi tarbeelektroonikas õigupoolest ka uue kategooria – tahvelarvutid.

Esimese kvartaliga müüs Apple üle nelja miljoni iPadi, väidetavalt on tegemist maailma kõige kiiremini müüdavama tehnikavidinaga läbi aegade. iPad ei ole revolutsiooniline ainult kasutajate silmis, vaid ka näiteks meediaettevõtete jaoks, kes on asunud aktiivselt välja töötama tahvelarvutile kohandatud väljaandeid.

Tahvelarvutitest mahtus Wiredi tabelisse ka iPadi peamine konkurent Samsungi Galaxy Tab. Mõlemad seadmed on müügil ka Eestis. Millised tooted muudavad maailma tänavu, sellest või lugeda Postimehest juba aasta pärast.

2010 olulisimad tehnikaseadmed

1. Apple iPad
2. Bercley Bionics eLEGS
3. Microsoft Kinect
4. Microsoft Windows Phone 7
5. Sprint Evo 4G
6. Apple iPhone 4
7. Apple MacBook Air
8. Samsung Galaxy Tab
9. Canon PowerShot S95
10. Amazon Kindle 3

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles