Sester: Kreeka võib vajada lisakärpeid või võla reprofileerimist (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Sven Sester Bigbanki krediitkaarditutvustusel
Rahandusminister Sven Sester Bigbanki krediitkaarditutvustusel Foto: Bigbank

Rahandusminister Sven Sesteri sõnul võib Kreekal eelarve 3,5-protsendilise primaarülejäägi saavutamiseks aastaks 2018 vaja minna lisameetmeid, samuti on arutelus Kreeka võla võimalik reprofileerimine.

Reedel ja laupäeval toimunud euroala rahandusminsitrite ehk eurorühma ja Euroopa Liidu rahandusministrite nõukogu (Ecofin) koosolekutel arutati Kreeka võla teenindamise võimekust ning mitmete osapoolte hinnangul vajab Kreeka 2018. aastaks sisemajanduse koguproduktist (SKP) 3,5 protsendilise struktuurse ülejäägi saavutamiseks lisameetmeid, vahendab BNS.

Kreeka on Sesteri sõnul viimase aastaga teinud olulisi edusamme ning on saavutanud 0,5-protsendilise stuktuurse ülejäägi. Pensionireform ja üksikisiku tulumaksu reformiga maksubaasi laiendamine peaksid lisama veel kumbki ühe protsendi struktuurse ülejäägi saavutamisele.

Kreeka esindajad pidasid Sesteri sõnul praeguse kavaga eesmärkide saavutamist realistlikuks, kuid olid nõus rääkima võimalikest edasistest meetmetest kui peaks selguma, et senistest ei piisa.

Kreeka võlakoormuse nominaalne kärpimine restruktureerimisena on Sesteri sõnul Eestile ja ka teistele riikidele vastuvõetamatu, kuid võimalikku reprofileerimist ehk maksete ajatamist on võimalik arutada.

Rahandusministeeriumi välissuhete ja finantspoliitika asekantsleri Märten Rossi sõnul peavad nii IMF kui teised osapooled Kreeka pikaajalist võlateenindamise kava ebarealistlikuks. «Eeldus, et nende primaarülejääk kestab aastakümneid on paljude arvates ebarealistlik, kui suudaks, ei peaks praegu võimalikust reprofileerimisest rääkima. Võlaprojektsioon üle 20 aasta on mõttetu,» ütles ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles