Saudi valitsus müüb osa riiklikust naftahiiust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aramco naftaseadmed kõrbes pealinnast Ar-Riyādist 160 kilomeetrit ida pool. Riigifirma kaalub osaliselt börsile minna.
Aramco naftaseadmed kõrbes pealinnast Ar-Riyādist 160 kilomeetrit ida pool. Riigifirma kaalub osaliselt börsile minna. Foto: AFP/SCANPIX

Saudi Araabia valitsus kinnitas esmaspäeval ulatusliku reformikava, mille eesmärk on aastaks 2030 vähendada riigi sõltuvust naftatulust, kava hõlmab ka osa riikliku naftafirma Aramco erastamist.

Reformikava nimi on «Saudi visioon 2030» ning selle eesmärk on vähendada riigi sõltuvust naftast, teatas riiklik uudisteagentuur SPA, vahendab BNS.

Kava detailid selguvad esmaspäeva jooksul, ent see hõlmab erastamisi, riiklike toetuste edasist vähendamist, osa riikliku naftahiiu Aramco müüki ning 2 triljoni dollari suuruse riikliku investeerimisfondi loomist, teatas SPA.

Saudi Araabia soovib maha müüa vähem kui 5 protsenti Aramcost, kirjutas Bloomberg, viidates intervjuule kroonprints Mohammed al Salmaniga. Lisaks kaaluvad võimud lähiajal toetuste restruktureerimiseks ka käibemaksu kehtestamist, makse energiale ning suhkrujookidele ja luksuskaupadele.

Bloombergi andmetel käivitab riik 45 päeva jooksul pärast esmaspäevast teadet riikliku üleminekuprogrammi, mille fookuses on majanduskasvu elavdamine, töökohtade loomine, investorite meelitamine ning valitsuse läbipaistvuse suurendamine.

Et valitsuse naftatulu langusest põhjustatud fiskaalpositsiooni nõrgenemist kompenseerida, soovib prints Mohammed juba 2020. aastaks tõsta mittenaftatulu 100 miljardi dollari võrra. Valitsus teatas juba detsembris kommunaalteenuste ja bensiinitoetuste vähendamisest. Nende veelgi suuremast vähendamisest loodab valitsus aastaks 2020 säästa 30 miljardit dollarit, kirjutab Bloomberg.

Eelmisel aastal oli Saudi valitsuse tuludest enam kui 70 protsenti seotud naftatuludega ning enam kui kaks kolmandikku sealsetest elanikest on riigi palgal. Eraettevõtjate palgal olevatest inimestest moodustavad praegu enam kui 80 protsenti välismaalased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles