Rappuv Rootsi valitsus võib vajada remonti

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp
Rootsi lipp Foto: SCANPIX

Rootsi vasaktsentristlikku vähemusvalitsust vaevavad moslemistest roheliste väljaütlemised ja kohatu käitumine.

Läinud nädalal pidi eluasememinister Mehmet Kaplan (rohelised, 44) astuma tagasi sidemete ilmnemise tõttu Türgi natsionalistidega ning võrdusmärgi asetamise eest Iisraeli poliitika ja natsismi vahele, kirjutab Bloomberg Business.

Sellele järgnes roheliste liidri Åsa Romsoni apsakas, kes nimetas 9/11 traagilisi sündmusi Ühendriikides «õnnetuseks». Ning seejärel astus feministide pahameelepuhangu tõttu tagasi veel üks võtmeline roheline, kes keeldus kätlemast naistega.

Nädalavahetusel teatas peaminister Stefan Löfven ärritunult, et ei välista valitsuse kapitaalremonti ning teeb oma otsuse varsti. Ta rõhutas, et tema feministlik valitsus seisab Rootsi eest, kus «mehed ja naised kätlevad.»

Löfven nentis, et tekkinud torm teeb «töö valitsuses loomulikult raskemaks,» kuid kinnitas koostöö jätkumist rohelistega, kes tema vähemusvalitsust koos hoiavad.

Nagu näitas reedel avaldatud Demoskop/Expresseni küsitlus, soovib ligikaudu 65 protsenti rootlastest roheliste lahkumist valitsusest. Peaministrit usaldab vaid 29 protsenti vastanutest.

Naisterahvaste kätt surumast keeldunud Yasri Khan (30) kaalub nüüd roheliste leeri hülgamist. Oma sõnutsi tunneb ta puudust endisest konservatiivsest peaministrist Fredrik Reinfeldtist, kellega koos rohelised omal ajal Rootsi avatud uste poliitika paika panid.

«Nüüd tunnevad paljud moslemid, ei meile pole selles ühiskonnas, või selle poliitikas, enam ruumi,» kurtis Khan Bloombergile antud telefoniintervjuus. «Viimastel nädalatel on mul tulnud kaitsta oma standardeid praktiseeriva moslemina. Ma arvan, et see on valitsuse poolt väga argpükslik.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles