Riigi kolme kuu tulud olid mullusest 14 protsenti suuremad

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rahandusministeeriumi andmetel laekus kolme kuuga riigile tulusid 2,18 miljardit eurot, mis oli 269,3 miljonit eurot ehk 14,1 protsenti enam kui eelmise aasta märtsi lõpuks. Kuludeks suunati esimeses kvartalis 2,14 miljardit eurot, mis oli 125,5 miljonit eurot ehk 6,2 protsenti rohkem kui mullu.

Tööjõumakse – sotsiaalmaksu, töötuskindlustusmakseid ja üksikisiku tulumaksu, millest suurem osa kantakse üle omavalitsustele – laekus kolme kuuga 903 miljonit eurot, mida on mullu sama ajaga võrreldes 6,8 protsenti rohkem.

Suurema osa tulude kasvust summas 198,1 miljonit eurot moodustasid maksutulud. Samuti mõjutas tulude kasvu positiivselt Euroopa Liidu toetuste laekumine.

Maksu- ja tolliamet kogus märtsi lõpuks maksudena 1,83 miljardit eurot, mis oli 12,1 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Maksutuludest suurimate tululiikidena tasuti sotsiaalmaksu 623,7 miljonit eurot, käibemaksu 460,6 miljonit eurot ning aktsiise 279,7 miljonit eurot. Edasiantavaid makse laekus kokku 318,3 miljonit eurot, mida on 4 protsenti rohkem kui möödunud aastal sama ajaga.

Esimese kvartali maksutulude kasvu taga on peamiselt aktsiisikaupade varumine jaanuaris-veebruaris aktsiisitõusude eel. Ühtlasi mõjutas laekumisi maksuameti töökorraldus: käibemaksu tagastati ettevõtetele tavapärasest rohkem ning füüsilise isiku tulumaksu tagastati märtsis rohkem kui eelmisel aastal. Pärast aktsiisitõusudele eelnenud laekumise kiiret kasvu on järgmistel kuudel oodata laekumise olulist vähenemist.

Mittemaksulisi tulusid on aasta algusest laekunud 345,5 miljonit eurot, mis on 71,2 miljonit eurot rohkem kui eelmisel aastal. Kaupu ja teenuseid müüdi 41,4 miljoni euro ulatuses ja muid tulusid laekus 41,8 miljonit eurot. Euroopa Liidu ja muud toetused moodustasid märtsi lõpus 255,7 miljonit eurot tänu eelmise, 2007.–2014. aasta finantsperioodi laekumistele peamiselt jaanuaris-veebruaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles