Obadus Obamalt: Brexit jätaks britid «järjekorra lõppu»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaministri David Cameroni residentsi Downing St 10 sisenev USA president Barack Obama kätlemas politseikonstaabli Michael Zamoraga.
Briti peaministri David Cameroni residentsi Downing St 10 sisenev USA president Barack Obama kätlemas politseikonstaabli Michael Zamoraga. Foto: telegraph.co.uk

President Barack Hussein Obama sõnutsi leiaks Suurbritannia end Euroopa Liidust lahkimise korral kaubandusleppe osas USAga «järjekorra lõpust». Tegemist on otsese rünnakuga Brexiti pooldajate argumentide pihta võimalustest väljaspool blokki.

«Teise poole rahvas [loe: Brexiti toetajad – toim] on omistatud Ühendriikidele teatud samme, milliseid me astuksime, kui Ühendkuningriik lahkuks Euroopa Liidust,» ütles Obama eile Londonis ühisel pressikonverentsil Briti peaministri David Cameroniga.

«Näiteks, et «me, ühesõnaga, et me lihtsalt teeksime omaenda kaubandusdiilid USAga.» Võibolla kunagi edaspidi võib ju tõesti sündida Briti-USA kaubanduslepe, aga niipea küll mitte,» vahendab Bloomberg.

«Ja Ühendkunigriik saab seisma järjekorra lõpus, mitte seepärast et meil poleks erilist suhet, aga seepärast, et arvestades mistahes kaubandusleppe suurt mõju on meie jaoks tohutult tõhus omada juurdepääsu suurele turule, kus on palju riike, mitte üritada ükshaaval kokku leppida.»

Sekkumise näol on tegemist tugeva toetusavaldusega blokis püsimise nimel pingutavale Cameronile, mida eriliselt vürtsitas presidendi sõnakasutus.

Nimelt pudenes ta huultelt briti inglise keeles kasutatav sõna järjekorra kohta ehk «queue» ja mitte ameerikalik «line» (And the UK is going to be in the back of the queue...)

Sõnavalik viitab keelekasutuse koordineerimisele Valgest Majast.

Märkusele oli eelnenud pikk loetelu eelistest, mida euroliitu kuulumine Suurbritanniale pakub.

Ühtlasi rõhutas USA president eriliselt oma ausust: «Meie [USA ja Suurbritannia] eriline suhe ja soov olla aus tingivad selle, et ma ütlen teile, mida ma mõtlen,» selgitas Obama. «Ausalt väljendudes huvitavad selle otsuse tagajärjed USAd sügavalt. See mõjutab ka meie väljavaateid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles