Argentina tegi riskifondidele võla tagasimaksmisega võlasaagale lõpu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid
Dollarid Foto: SCANPIX

Argentina tasus reedel riskifondidele pikaajalise võla, pannes punkti 15 aastat kestnud võlasaagale ja taastades hea nime rahvusvahelistel laenuturgudel.

Argentina võla tagasimakse teeb lõpu aastakümne kestnud kohtulahingule USA föderaalkohtutes ja peaks võimaldama Buenos Airesel viimaks liikuda edasi 2001. aasta maksejõuetuse järelmitelt.

Pärast majanduse kokkuvarisemist 2001. aastal on Argentina restruktureerinud oma võlad umbes 93 protsendiga kreeditoridest. Mõned USAs asuvad riskifondid nõudsid algsete võlgade täielikku tagasimaksmist ning keeldusid võlgade ümberstruktureerimisest.

«Vabariik tegi täismakse vastavalt kõigile konkreetsetele tingimustele igas kokkuleppes» riskifondidega, kes olid riigi vastu kohtuhagi esitanud, ütles Argentinat esindanud advokaat avalduses kohtule.

Kothunik Thomas Griesa tühistas seejärel Argentinale kehtestatud tõkendi, mis keelas riigil oma võlga restruktureerida kuni kohtuasjade lahendamiseni võla tagasimakset nõudnud viimaste riskifondidega.

Argentina on tasunud 6,2 miljardit dollarit võlatülide lahendamiseks 20 laenuandjaga. Lähipäevil peaks riik maksma veel 3,1 miljardit järelejäänud hagide rahuldamiseks.

Mullu 10. detsembril presidendiks saanud Maurico Macri lubas ametisse astudes 15-aastase võlatüli lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles