Hispaania saar lõi ainulaadse elektrijaama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gorona del Viento hüdroakumuleeriva elektrijaama ülemine veehoidla, taamal tuulikud.
Gorona del Viento hüdroakumuleeriva elektrijaama ülemine veehoidla, taamal tuulikud. Foto: AFP/SCANPIX

Palmid ja ananassid võistlevad ruumi pärast pisikesel Kanaari saarel El Hierrol, mis plaanib kogu oma energia saada taastuvenergiast, pälvides seejuures kogu maailma tähelepanu.

15. veebruaril see neil ka õnnestus. Esimest korda varustas hüdro- ja tuuleelektrijaam saare 7000 elanikku elektriga üle 24 tunni, vahendab AFP.

El Hierro toob sõsarsaarelt Tenerifelt elektri tootmiseks diislikütust ning sealsed inimesed on kaua unistanud selle lõppemisest. «Isoleeritud territooriumil on energiasõltumatuse saavutamine oluline,» ütles projekti algataja ning saare endine juht Tomas Padron.

Nii õnnistatigi 2014. aasta juunis sisse Gorona del Viento hüdroakumuleeriv elektrijaam, millel on viis tuuleturbiini. See asub künkal ning nii turbiinist üleval- kui ka allpool on veehoidlad. Kui tuul raugeb, siis liigub vesi ülemisest hoidlast turbiinide kaudu alumisse veehoidlasse ning selle tulemusel tekib elektrienergia. Kui tuult on küllalt, siis annavad tuulikud elektrit ja käivitavad veepumbad, mis tõstavad vee alumisest veehoidlast ülemisse.

Šveitsi rahvusvaheliste keskkonnauuringute keskuse uurimuste juht Joelle Noailly sõnas, et see konkreetne hüdro- ja tuuleenergia kombineerimise meetod on paljulubav.

Teisedki Euroopa saared, näiteks Taanis asuv Samsø ning Šotimaa ranniku lähistel olev Eigg, üritavad oma elektri saada ainult taastuvenergiast, kuid nende plaanides ei ole tuule- ja hüdroenergia kombineerimist. Ning kui Samsø võib olla Taani üldise energiavõrguga ühendatud elektrikaabli abil, siis El Hierra jaoks välistab selle võimaluse merepõhja topograafia.

El Hierro tahtis katta sada protsenti saare oma elektrivajadusest taastuvenergiana juba paari kuuga, ent seda eesmärki pole täidetud veel kaks aastat hiljemgi. Gorona del Vieno elektrijaama tegevjuht Juan Pedro Sanchez sõnas, et tegelikkus on lähemal 50 protsendile. «Sellise elektrijaama töölesaamine võtab aega, sellist pole iial varem tehtud,» ütles ta.

Kuigi elektrijaam ei suudakski saare kogu elektrivajadust katta, pole plaani teise ehitamiseks samuti.

Tagasilöökidest hoolimata on projekt pälvinud palju huvi, eriti teistelt saartelt. Külalisi on käinud nii Arubalt, Seišellidelt, Indoneesiast kui ka Jaapanist.

Peale tuhandete tonnide atmosfääri paiskamata jäänud süsihappegaasi on saareke säästnud ka ligi 3000 tonni kütust. See tähendab 1,2 miljoni euro suurust säästu. Aga elanikud veel seda ei tunne.

«Elektriarve on jäänud samaks,» ütles elanik Claudia Barrera. El Hierro praegune juht Belén Allende sõnas, et põhjus peitub Hispaania seadustes, mis ei luba autonoomsetel regioonidel ise oma elektrihinda seada. Aga ta lubas, et säästetud raha kulutatakse muudeks projektideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles