Eksperdid: hinnad kerkivad sel aastal üle 3 protsendi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Kohalike majandusekspertide hinnangul kerkivad hinnad Eestil sel aastal keskmiselt 3,64 protsenti.


E24 poolt läbi viidud küsitlusest selgub, et kõige kiiremat hinnatõusu ennustab varahaldusfirma Redgate Capital (4,5 protsenti). Rahandusministeerium ja LHV Pank pakuvad tänavuseks inflatsiooninumbriks 4 protsenti.

Kõige väiksemat hinnatõusu prognoosivad aga Evli Securities (2,9 protsenti) ning Marfin pank (3 protsenti).

Rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna nõuniku Erki Lõhmuste sõnul on maailmaturgudel toimuvad toormehindade muutused tugevalt mõjutanud jaehindu Eestis ning see oli peamiseks inflatsiooni kiirenemise põhjustajaks ka läinud aastal.

«Selle mõju kandub edasi ka 2011. aastasse,» märkis Lõhmuste.

Tema hinnangul jääb inflatsiooni kõrgtase ootuste kohaselt selle aasta algusesse ning see tuleneb kõrgetest maailmaturu toormehindadest, mis kasvava üleilmse nõudluse tõttu on suurendanud hinnasurveid.

Aasta teises pooles võib aga oodata inflatsiooni pidurdumist, mille eelduseks on toorainehindade stabiliseerumine välisturgudel. Kodumaiste tegurite mõju inflatsioonile püsib vaoshoituna.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles