Soome käibemaksu petuskeemi on segatud kaheksa eestlast (2)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei.
Soome politsei. Foto: Poliisi.fi

Kagu-Soome politsei lõpetas kaks aastat kestnud uurimise ulatusliku käibemaksu petuskeemi osas, kuhu oli segatud 13 inimest: viis Soome ja kaheksa Eesti elanikku, teatas Soome rahvusringhääling YLE.

YLE teatel on kriminaalasi süüdistustega maksupettuses suures ulatuses ja rängas raamatupidamisseaduse rikkumises antud üle prokuratuurile.

Politsei uurimise kohaselt on aastatel 2012-2014 asutatud Soome üheksa ettevõtet, kus ei olnud mingit majandustegevust. Osa ettevõtteid asutati pealinna piirkonda, osa Kouvolasse. Lisaks asutati Eestisse viis äriühingut.

Äriühingute vahel esitatud arvete kohaselt tegelesid ettevõtted puukaubandusega. Arvete põhjal saadi Soome riigilt 333 000 eurot käibemaksutagastust, lisaks oli menetluses veel 163 000 euro väärtuses tagastusi, kuid nende tagastamine peatati politsei ja maksuameti koostöös.

Kokku on skeemis kahtlustatavaid 13, neist viis Soome ja kaheksa Eesti kodanikku. Peamisi kahtlusaluseid on YLE teatel vaid paar, ülejäänud on teinud politseiga koostööd.

Skeemi jälile sai politsei maksutagastusi uurides.

Politsei teatel on äriühingute vahel liigutatud raha nii, et on jäänud mulje miljonite eurodeni küündivast käibest. Mõnel päeval on raha liikunud läbi kõigi skeemi segatud äriühingute pangakontode.

Soomes registreeritud ettevõtetel ei olnud ei töötajaid ega kontoriruume. Eestisse liigutatud raha eest ostsid skeemitajad autosid ja kortereid. Skeemis osalejate vara on Soomes eeluurimise ajal konfiskeeritud.

Eeluurimine selgitas välja, et Soome firmade arvetele märgitud ehitusmaterjale müüv ettevõte ei ole tegelikkuses teinud äri ühegagi skeemi ettevõtetest.

«Sellistes juhtumites on tavaliselt ettevõtetel ikka mingisugunegi majandustegevus, aga seekord on erandlik olukord, kus kogu majandustegevus on fabritseeritud,» ütles uurimist juhtinud kriminaalülemkonstaabel Sampsa Huttunen Kagu-Soome politsei majanduskuritegude osakonnast.

Eelruuimise ajal üle kuulatud eestlased on politsei teatel olnud täielikus teadmatuses sellest, et nende nimed on kantud Soome äriregistrisse firmade vastutavate juhtidena. Osa kahtlustatavaid on olnud nõus hakkama variisikuks rahalise kompensatsiooni eest. Mõne firma aktsionäride koosolekul on protokollide põhjal osalenud koguni varem surnud inimesi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles