LHV plaan eelistada pensionifondide kliente võib olla seadusega vastuolus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV Panga juhatuse liige Erkki Raasuke.
LHV Panga juhatuse liige Erkki Raasuke. Foto: Liis Treimann

LHV Groupi aktsiate avaliku emissiooni prospekti kohaselt võib pank aktsiate jaotusel eelistada muuhulgas LHV Varahalduse kliente, kes on peamiselt pensionisüsteemi teise samba fondiosakute omanikud. Seaduse järgi ei tohi aga teise samba pensionifondide müüki teiste finantsteenuste või muude hüvedega siduda.

«See tähendab, et isikule ei või pakkuda soodsamaid finantsteenuste tingimusi (näiteks madalamat eluasemelaenu intressi, tasuta arveldamist jne) või muud kasu, kui ta ostab või tal juba on teatud II samba pensionifondi osakuid,» selgitas Postimeest konsulteerinud jurist.

«Selle põhimõtte pinnalt tekibki küsimus, kas seadusega on ikka kooskõlas LHV IPO (aktsiate avaliku esmaemissiooni) tingimus, et LHV Varahalduse kliente (st enamikus LHV II samba pensionifondide osakuomanikke) võidakse IPO allokatsioonil (aktsiate jaotamisel – toim) eelistada teistele märkijatele? Kui LHV pensionifondide müügil hakatakse muuhulgas kasutama argumenti, et LHV fondidega liitumine annab võimaluse osaleda LHV IPO-l eelistingimustel, siis kahjustab see teisi fondivalitsejaid,» lausus ta.

LHV kinnitab, et kõik on seaduslik. «Prospekti kirja pandu on seadusega kooskõlas, kuna finantsinspektsioon on prospekti registreerinud. Me ei ole sidunud pensionifondide kliendiks olemist aktsiaemissiooniga. Prospektis on aktsiate jaotamisel antud õigus kliente eelistada,» selgitas LHV kommunikatsioonijuht Priit Rum.

Ka finantsinspektsioon on seisukohal, et aktsiate jagamise printsiipidega on kõik korras. «LHV Group sedastab, et samadel tingimustel koheldakse kõiki investoreid võrdselt, kusjuures sõltuvalt investorite arvust ja huvist pakkumise vastu võib aktsiaselts kehtestada ühele investorile jaotamiseks pakutavate aktsiate minimaalse ja maksimaalse arvu, mis kohaldub samamoodi nii institutsionaalsel pakkumisel osalevate investorite kui ka jaepakkumisel osalevate investorite suhtes,» selgitab finantsinspektsiooni turujärelevalve ja sunni divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli.

«Sellest võib järeldada, et eesmärk on kohelda investoreid võrdselt, ja juhul kui seatakse miinimum või maksimum arv jaotatavaid aktsiad, seatakse see kõikidele investoritele sarnaselt. Lisaks on jätnud AS LHV Group endale õiguse kohelda oma aktsionäre ja võlakirja omanikke ning LHV panga ja LHV Varahalduse kliente soodsamatel asjaoludel. Finantsinspektsioonil puudub teave, et AS LHV Group oleks seadnud eeltingimuseks IPOs osalemisel AS LHV Varahalduse «teise samba kliendiks olemise»,» lausus ta.

LHV aktsiate avalik esmaemissioon toimub 2. maist kuni 16. maini ning ettevõte otsustab aktsiate jaotamise hiljemalt 18. mail.

LHV täpsustas täna, et õigus on eelistada märkijaid, kes olid LHV Panga kliendid enne 2. mail algavat märkimisperioodi või LHV Varahalduse kliendid enne 20. aprillil toimunud aktsionäride üldkoosolekut.

"Kuivõrd LHV Varahalduse klientide puhul on klientide nimekiri mainitud jaotust arvestades juba lukus, peaks ka see veelkord välistama pensionifondide pakkumise sidumise IPO jaotusega. Samas on tõsi, et meile on oluline, et meie kliendid aktsiaemissioonil osaleksid," selgitas LHV.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles