Itaalia pankade probleemid ohustavad kogu Euroopat

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia panga UniCredit peakontor Milanos.
Itaalia panga UniCredit peakontor Milanos. Foto: Reuters / Scanpix

Häda olemus on ilmne: paljudel Itaalia pankadel – ehk enamikel, nagu väidavad pessimistlikud vaatlejad – pole piisavalt kapitali. Lisaks on nad lookas 360 miljardi eurose hapude laenude koorma all, millest 200 miljardit on ülihapud, kirjutab Financial Times.

Kõige nõrgemad pangad vajavad meeleheitlikult lisakapitali, kuid investoreid on raske leida. Suuremad on lubanud neile aktsiaemissioone korraldada, aga vajavad ka ise väljastpoolt tuge.

Et seda kõike kuidagi üleval hoida, pani Itaalia valitsus püsti avariifondi nimega Atlas. Sinna peaksid panustama peamiselt Itaalia suurpangad, kindlustajad ja pensinifondid.

Paraku pole Atlasel piisavalt rammu. Ta peaks osutuma 5 miljardi euro suuruseks, kui kellelgi ei ole aimu, kui palju raha pankade kapitaliauku tegelikult toppida tuleb.

Bernsteini analüütikute rehkenduse järgi jääb pärast provisjone alles kokku 80 miljardi euro jagu hapusid laene. Isegi jõuliselt laenu võttes jääb Atlas sellega ilmselt jänni.

Rumal on siinjuures see, et Atlase põhieesmärk on vale. Pangad panevad sinna raha, et Atlas saaks osta pankade vara. Levitades tõbe terves süsteemis.

Uute Euroopa Liidu reeglite järgi ei tohiks Itaalia riik kaasa lüüa – ega suudakski, kuna riigivõlg on üle 130 protsendi sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Mitu aastat langusega maadelnud Itaalia jaoks tuleb pangandussüsteemi kõikumine kohutaval ajal ning ülejäänud Euroopa pangad pole kaugeltki väljaspool ohtu. Nagu rõhutavad Berenbergi analüütikud, pole Itaalia sugugi ainus, kel on raskusi oma hapude laenude tunnistamise ja hindamisega.

Lisaks koormavad Euroopa pangandust negatiivsed intressimäärad, stagneerunud tootlused ja laenamist mitte julgustav majanduskasv.

Võttes arvesse probleemi sügavust ja selle võimalikke laiemaid tagajärgi on Euroopa Komisjonil kiusatus painutada reegleid. Kas poleks ikkagi ilus aidata välja valitsus, mis – lõpuks ometi! – soovib reformida oma pangad ja pankrotiseadused. Lisaks liikusid sel nädalal jutud, et Euroopa Komisjon arutas võimalust ise Atlasele raha anda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles