Eesti liitus, euro langes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ühisraha tähis
Euroopa ühisraha tähis Foto: SCANPIX

Jõulude ja vana-aastaõhtu vahel jõudu kogunud euro sattus 2011. aasta alguses pärast Eesti rahaliitu vastuvõtmist surve all.

Maaklerite sõnutsi ei tulenenud esimese börsipäeva kaotused ilmselt Eesti liitumisega seotud muredest.

Ulrich Leuchtmann Commerzbankist ütles: «Kuigi Eesti kannatab kõrge töötuse all, on riigi maksu- ja tööhõiveseadused väga ettevõtlussõbralikud ja toetavad seetõttu ilmselt Eesti jätkuvat taastumist.»

«Eestit võib tuua eeskujuks kui riiki, millel õnnestus drastiliste säästumeetmetega riigivõlg ja eelarve kontrolli alla saada,» ütles ta.

Euro langes 2010. aastal dollari suhtes 6,5 protsenti, kuna ta tulevik seati pärast eurotsooni perifeeriamaade riigirahandusi tabanud torme kahtluse alla.

Murelikud investorid hakkasid kartma perifeeria eelarvedefitsiitide pärast ja müüsid ära oma võlakirjad, alustades kevadel Kreeka omadest ning loobudes seejärel suuremal või väiksemal määral Iiri, Portugali, Hispaania ja Itaalia riigivõlakirjadest.

Crédit Agricole’i maakler Mitul Kotecha ütles: «Ilmselt polnud see aeg Eestimaale liitumiseks just kõige paljutõotavam, kui mõelda sellele, et möödunud aastal spekuleeriti nii palju eurotsooni lagunemisest.»

Eile kukkus ühisraha dollari suhtes 0,7 protsendi võrra 1,3321 peale.

Jaapani jeeni suhtes oli langemine 0,3 protsenti, naelsterlingi suhtes 0,5 protsenti.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles