Nopri laieneb kasemahlatoodetega Euroopa eksporditurgudele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nopri talu valmistub 40 000 liitri kasemahla ekspordiks Kesk-Euroopasse.
Nopri talu valmistub 40 000 liitri kasemahla ekspordiks Kesk-Euroopasse. Foto: Erakogu

Võrumaa ettevõtted Nopri Mahlad ja Nopri Talumeierei on tänavu tootnud üle 100 tonni kasemahla, tulnud turule seitsme uue kasemahlatoodega ning soovivad lähiajal laieneda Saksamaa, Hollandi, Inglismaa ja Austria turule.

«Oleme praegu mitmeaastase töö tulemusena viimaks valmis saanud väärindatud kasemahlal põhinevate toodetega ja praegu näen ma tõsist potentsiaali hakata neid müüma välisturgudel,» ütles Nopri Talumeierei omanik ja juhatuse esimees Tiit Niilo BNS-ile.

Niilo märkis, et kui seni on olnud Eesti poodides saadaval vaid kääritatud kasemahl, siis käesoleval aastal on Nopri turule tulnud nelja erinevat tüüpi pudeldatud kasemahlalimonaadiga, lisaks külmutatud ökoloogilise kasemahlaga ja vahtramahlaga.

Niilo tõi välja, et kasemahla senisest suurem väärindamine on andnud võimaluse ja lootuse neid tooteid ka välisturgudel müüa. «Kui paralleele kasutada, siis varem oleme siin Eestis müünud ainult ümarpalki ehk me ei ole piisavalt head ja huvitavat toodet kasemahlast teinud.»

Seetõttu peab Nopri Niilo sõnul läbirääkimisi Saksamaa, Hollandi, Inglismaa ja Austriaga, kus nende toodete vastu on huvi tuntud. «Kõige potentsiaalsem on praegu Saksamaa, kust loodame suure tellimuse saada. Lepingut veel allkirjastatud pole, aga oleme väga lähedal,» lisas Niilo.

Kasemahla pudeldamisse ja kaubanduslike toodete väljatöötamisse on Nopri investeerinud ligikaugu 130 000 eurot, kuid juhul, kui õnnestub välisturgudele murda, on plaanis lisainvesteeringuid teha. «Kui ekspordilepingud on käes, siis sellest sõltub, millised on meie investeeringud ja vajadused ning mis kujul me kasemahla edasi väärindame,» ütles Niilo.

Niilo rääkis, et Nopri teeb toodete arendamisel tõsist tööd Eesti teadusasutustega nagu Maaülikool, et täita vastavad toidutehnoloogilised nõuded.

Nopri talu ostab töötlemisse mineva kasemahla ümberkaudsetelt inimestelt kokku. «Ühelt poolt soovime kasemahla väärindamisega pakkuda tööd ja leiba ka kohalikele inimestele, et maaelu jätkuks ja inimesed sooviks jätkuvalt siinkandis elada ja siia tulla,» märkis ta.

OÜ Nopri Talumeierei käive oli 2014. aastal 758 915 eurot ja kasum 39 148 eurot. Ettevõtte põhilised müügiartiklid olid pastöriseerimata toorpiim, kohupiimakreemid, jogurtid, sõir, võided ja talujuust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles